Janša razjezil tudi koalicijske partnerje, to mu očitajo

Foto: Epa
Foto: Epa
V koaliciji so ostri do tvitanja premierja Janeza Janše ob volitvah za predsednika ZDA.
Oglej si celoten članek

Gantar opozoril na previdnost

Vodja poslancev SMC Janja Sluga napoveduje, da bodo o tem spregovorili v poslanski skupini in koaliciji. Na previdnost pri tvitih opozarja začasni zastopnik DeSUS Tomaž Gantar, v NSi pa menijo, da Janševi tviti ob volitvah v ZDA trenutno Sloveniji ne koristijo.

Janša se je z vrsto tvitov odzival na dogajanje v ZDA po volitvah, na katerih je bil za zmagovalca razglašen demokrat Joe Biden. V minulih dneh je bil slovenski premier deležen nemalo začudenih odzivov, pa tudi kritik, tako iz Slovenije kot iz tujine, potem ko je aktualnemu predsedniku ZDA Donaldu Trumpu že v sredo pripisal zmago.

Janša je eden redkih voditeljev, ki Bidnu ni čestital, temveč je v soboto tvitnil, da so zmagovalca volitev v ZDA razglasili osrednji mediji, in dodal, da so vložene pritožbe, sodišča niti odločati še niso začela.

Bidnu še vedno ni čestital

V nedeljo je Janša tvitnil, da so ZDA strateški partner Slovenije, ki bo tudi v prihodnje z Washingtonom gradila tesne prijateljske odnose. V njegovem kabinetu so danes na vprašanje STA, ali je Janša morda medtem že poslal čestitko v Washington, odgovorili, da "kar se tiče ameriških volitev, k temu, kar ima predsednik vlade na svojem računu na Twitterju, zaenkrat nimajo kaj dodati".

Janševo retoriko je obsodil tudi nekdanji predsednik države Danilo Türk in ga pozval k opravičilu. K previdnosti pa je pozval aktualni predsednik države Borut Pahor.

"Twitter akcije nedostojne in nepotrebne"

Do Janševega tvitanja ob ameriških volitvah so se kritično odzvale tudi koalicijske partnerice, ki so sicer že v soboto čestitale Bidnu.

Vodja poslanske skupine SMC Janja Sluga ocenjuje, da so twitter akcije predsednika vlade nedostojne in nepotrebne. "Naši državi zagotovo ne prinašajo prav nobenih koristi. Predčasno razglašanje zmagovalca je nekaj, kar se ne počne. V demokratičnem procesu namreč vsak glas šteje in vsak je pomemben. Navijaštvo pa se za funkcijo predsednika vlade ali katerekoli visoke javne funkcije ne spodobi," je v današnji pisni izjavi navedla Sluga.

Tudi v NSi menijo, da tviti predsednika vlade v zvezi z volitvami v ZDA trenutno Sloveniji ne koristijo. Ali bodo škodovali, bo pa pokazal čas, so dodali.

Omenjeni Janšev tvit oziroma pripisovanje zmage Trumpu še pred razglasitvijo zmagovalca na volitvah je po ocenah vodje poslancev DeSUS Franca Jurše zdrs predsednika vlade. Po njegovi oceni bi bilo prav, da predsedniki koalicijskih strank spregovorijo o tem. Gantar je v pisni izjavi navedel, da mu je način tvitanja predsednika vlade tuj in ga težko razume. "Čestitka ob zmagi kateremukoli kandidatu je stvar politične kulture. Tviti politikov na najvišjih funkcijah, četudi gre za osebno mnenje, se v mednarodni politiki berejo kot mnenje države, zato je treba biti še toliko bolj previden," je opozoril Gantar.

Skoraj vsi ostali voditelji že čestitali

Izvoljenemu ameriškemu predsedniku so že v soboto čestitali skoraj vsi voditelji članic EU kot tudi vodilni v evropskih institucijah. Bidnu je kmalu po razglasitvi zmage čestital tudi predsednik republike Borut Pahor, kot evropski komisar iz Slovenije pa je čestitko poslal Janez Lenarčič.

Na zunanjem ministrstvu medtem glede dogajanja molčijo. Na vprašanje STA, ali Slovenija priznava rezultat volitev v ZDA oziroma ali te volitve priznava kot legitimne, danes niso odgovorili. Z urada vlade za komuniciranje (Ukom) pa so sporočili, da so volitve v ZDA potekale 3. novembra, rezultati pa uradno še niso znani.

Na MZZ danes tudi niso odgovorili na vprašanje, kdo vodi veleposlaništvo v Washingtonu. Dosedanji veleposlanik Stanislav Vidovič je bil namreč konec oktobra predčasno odpoklican in poslan za novega veleposlanika na Irsko, novi pa še ni bil imenovan. Na spletnih straneh vlade oziroma zunanjega ministrstva je kot veleposlanik sicer še vedno naveden Vidovič.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 13:52 10. November 2020.

    ko ti eden največjih strokovnjakov pove, kar je v videu takoj veš, da so vsi propagatorji covida-19 za takojšnjo namestitev …

  • 06:29 10. November 2020.

    Da bi pa šli iz JJ koalicije zaradi takšne sramote, ki jo dela jajo pa ne, saj se preveč bojijo …

  • 21:23 9. November 2020.

    Tvito

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.