Janša se je zahvalil udeležencem

Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Saša Despot shod zbor za republiko Foto: Žurnal24 shod zbora za republiko Foto: Žurnal24 shod zbora za republiko Foto: Žurnal24 shod zbora za republiko Foto: Žurnal24 shod zbora za republiko Foto: Žurnal24 shod zbor za republiko Foto: Žurnal24 shod zbor za republiko
Na Kongresnem trgu se je končal uradni del shoda Zbora za republiko, udeleženci so se večinoma že razšli.
Oglej si celoten članek

Shod Zbora za republiko je minil mirno, udeleženci so se kmalu po koncu programa razšli. Udeležence je na posnetku, ki so ga predvajali, nagovoril premier Janez Janša, govore so imeli še predsednik Zbora za republiko Lovro Šturm, državna sekretarka na notranjem ministrstvu Barbara Brezigar, obrambni minister in podpredsednik NSi Aleš Hojs, nekdanji predsednik Državnega zbora ter predsednik sveta SDS France Cukjati, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade in predsednik Inštituta dr. Jožeta Pučnika Bernard Brščič, član sveta Zbora za republiko Andrej Umek.

Shoda se je udeležila tudi Janševa soproga Urška Bačovnik Janša, predsedniški kandidat Milan Zver, notranji minister Vinko Gorenak in številni vidnejši predstavniki SDS.

"Janša, ne dovoli bankrota Slovenije, prosijo te naši vnuki," se je glasil eden od napisov na številnih plakatih, na drugem pa je pisalo: "NLB - udbovski bankomat". Shoda se je po ocenah Zbora udeležilo okoli 12.000 ljudi, po ocenah policije pa okoli 9.000.

"Tisti, ki strašite, nehajte s tem"

Janša, ki se mudi v Bruslju, je sporočil, da diši po pomladi. Udeležencem se je zahvalil, da so prišli in da jim ni vseeno. Poudaril je, da bi bil rad z njimi, na tem zgodovinskem mestu.

Milijonska luknja v slovenskih bankah ima jasno prepoznavne botre in ti imajo jasno prepoznavno barvo, pravi premier, ki medijem očita podpihovanje protestov, ker bi njihovi ukrepi razkrili kraje in monopole iz preteklosti. Po grobih ocenah se je v preteklih letih iz državnih bank in državnih podjetij v kapitalsko in medijsko zaledje tranzicijske levice prelilo med 200 in 500 milijonov evrov letno. "Takšno prelivanje je mogoče samo na račun nižjega standarda večine prebivalstva, nižjih plač, pokojnin in manjših investicij," je dejal.

Niso koristni bedaki

Po njegovem mnenju vlado rušijo, ker so si želeli vlade z zavezanimi rokami, kot je bila Pahorjeva, pravi Janša. "Mi naj bi bili torej koristni bedaki. Da ukrotimo krizo in plačamo na volitvah politično ceno, oni pa bi si potem še okrepili prilive in monopole," je poudaril.

Poudaril je tudi, da vseh obrazov vstaje še ne poznamo, saj se skrivajo. Obnašajo se, kot da pravica do zborovanja pripada le njim, je nadaljeval premier. Dejal je, da delujejo v ilegali kot nekdanja komunistična partija. "Tisti, ki strašite. Nehajte s tem. Ne bo vam uspelo," je tudi izjavil in se zahvalil policiji, ki skrbi za red in mir.

Janša je tudi povedal, da ima vsak, ki se izpostavi na volitvah, večjo legitimnost kot nekdo, ki postavi spletno stran in anonimno poziva ljudi. Ponujajo nam čisti levi fašizem, kar v Sloveniji ne bomo nikoli sprejeli, pravi Janša in dodaja, da je rušiti lahko, graditi pa težko. Le začeti je treba podirati, za vse ostalo bo poskrbel Forum 571 in strici iz ozadja. Pravi, da je to šele začetek in da se bo treba zbrati še večkrat in pokazati svojo moč. Ob glasnem vzklikanju njegovega priimka, je Janša svoj govor zaključil z besedami "bog živi nam deželo, bog živi ves slovenski svet."

Po Janševem govoru je Zbor za republiko predstavil svojo novo deklaracijo. Med drugim zahtevajo državo vseh državljanov, transparentno bančništvo, urejeno pravosodje, enaki zakoni za vse, pluralne medije in profesionalno delo novinarjev.

"Shod namenjen vsem, "ki v srcu dobro mislijo"

Prvi je sicer na oder stopil Šturm, ki meni, da je pravna država edina možnost, da se država izkoplje iz trenutne situacije. Dodal je, da je shod namenjen vsem, ki v srcu dobro mislijo in da ne strinjajo, da se izvoljeni predstavniki odstavljajo z linčem. Podpirajo pa nekatere pozive vstaje - enakost za vse in pravno državo. Po njegovih besedah Zbor za republiko zavrača tajkune kot tudi grški scenarij, saj vodi v izgubo samostojnosti. "Zavračamo vse oblike nasilja in ustrahovanja ljudi. Današnji shod naj bo kulturni dogodek," je izjavil Šturm.

Za njim je na oder stopila Brezigarjeva. "Soočamo se z lažmi, blatenjem, nestrpnostjo. Čas je, da se zoperstavimo ideološki navlaki. Intelektualni ljudje moramo pripraviti druge, da se začnejo obnašati državotvorno in v skupno dobro vseh. Mi, ki smo se tukaj zbrali, nismo en pol družbe, smo Slovenija, smo del večine, ki hoče odgovorno in pravično državo, razcvet za vse," je izjavila Brezigarjeva in dodala: "Zbrali smo se v interesu vse države. Smo demokratična sila, ki spoštuje dialog in deluje transparentno. Lovimo zadnjo priložnost, da postanemo država. Slovenija, vso srečo na tej poti."

Brščič pa je poudaril, da imamo sedaj tovariški kapitalizem, namesto svobodnega tržnega gospodarstva, namesto demokracije pa imamo demokraturo. Zakon o slabi banki in slovenskem državnem holdingu bi po njegovem mnenju razkrinkal tiste, ki so kradli denar. Tvorci sedanje krize si ne želijo sprememb, ampak ohranitev tovariškega kapitalizma, je še izjavil in dodal, da so časi težki, a da prihaja pomlad in da ni potrebno veliko, da se vrne blaginja.

Umek pa je poudaril, da želijo z današnjim shodom demokraciji izraziti podporo in da nasportujejo demokraciji granitnih kock. "Prosimo, resimo jasen ne revoluciji in nasilju. Bog živi vas Slovence, bog živi vas Slovenke."

Naslednji govorec je bil minister Hojs, ki pravi, da danes ne protestirajo, ampak zborujejo in manifestirajo željo po drugačni Sloveniji. Spraševal se je, ali ni na nekaterih obzorjih prioriteta "uničenje države" in kako je možno, da na osnovi vere pozivamo h klanju. Poudaril je, da je prišel čas za pomiritev, da bi bil uspeh neodvisen od stricev iz ozadja in plemenske navezanosti. Državo bo na zdrave temelje po njegovem mnenju spravila le zdrava tekmovalnost. Obenem se je zahvalil slovenski policiji, ki skrbi, da pravna država ni diktatura pravnikov, ki se zberejo in odločajo, da bodo moralno razslojevali. To zmoremo, ker smo "demokrati, ki znamo živeti drug ob drugem kljub različnim mnenjem".

"Slovenija, kaj je s teboj," pa je govor začel Cukjati. Pravi, da je treba hujskaštvu odločno reci "ne", saj bo v nasprotnem primeru vse pokopalo. Slovenija premore tudi dobre politike, zdravnike, bančnike, učitelje. Le poiskati jih je treba, še dodaja Cukjati, ki zavrača "slepi ulični linč". Od politikov je zahteval izpolnitev obljub, od pravnikov pa pravno državo. Poleg tega je treba reči "ne" sejalcem laži in polresnic, načrtovalcem afer in slepega linča.

 

Popoldan se bo na istem kraju odvila tretja vseslovenska vstaja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 140

  • 10:40 10. Februar 2013.

    Jaz sem bil v pravi vojni in to 3 leta in pomisli v središču nekega mesta , ki se ga …

  • 22:04 9. Februar 2013.

    a zase,al je to slovo od dobrotnika

  • 19:48 9. Februar 2013.

    zanimivo je to, da je bilo na zboru priblizno 9000 ljudi. od tega moramo stet tko, da je vsak imel …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.