Janša spet na sodišču, direktorja je obtožil, da je bil sodelavec pri umoru

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Še kot predsednik vlade je objavil tvit, da je bil tedanji direktor Slovenske tiskovne agencije Bojan Veselinovič sodelavec pri umoru tamkajšnjega odgovornega urednika Boruta Meška. Veselinovič ga zdaj toži zaradi žaljive obdolžitve.
Oglej si celoten članek

Kot je znano, je Ivan Janez Janša maja 2021 na svoj profil na twitterju zapisal: "Neverjetno za EU v 21. stoletju je, da sodelavec pri umoru novinarja še vedno vodi STA in zato mesečno pokasira 8500 evrov. Več kot predsednik republike." S tem je Bojanu Veselinoviču očital, da naj bi bil sokriv za  smrt odgovornega urednika STA Boruta Meška, ki mu je leta 2009 vročil izredno odpoved zaposlitve. Meško je pozneje umrl zaradi bolezni.

Poravnava s svojci

Veselinovič in Janša sta se na predobravnavnem naroku srečala decembra lani. Slednji je ob prihodu na celjsko okrožno sodišče, spremljal ga je odvetnik Franci Matoz, povedal: "Veselinovič je kot direktor STA izvajal pritiske in mobing na Meška in ga odpustil, medtem ko je bil na bolniški. Gre za enega najhujših primerov maltretiranja kakšnega novinarja v zgodovini pri nas, rezultat pa je drastičen, saj je Meško kmalu po odpustu umrl." Krivde na predobravnavnem naroku ni priznal.

Veselinovič, ki ga zastopa odvetnik Gorazd Fišer, je lani poudaril, da je bila odpoved zaradi neizpolnjevanja delovnih obveznosti Mešku vročena 3. novembra 2009, ko niso ničesar vedeli o njegovi hudi bolezni – na poravnavo s svojci pa so pristali zgolj iz pietetnih razlogov.

Foto: Saša Despot Bojan Veselinovič

Ni ga z nožem ali s sekiro

Danes se je začela glavna obravnava. „Leta 2009 in kasneje je bilo v medijih veliko zapisanega o totalnih postopkih zoper Meška. Tudi iz pričanja njegovih sodelavcev je jasno, da je bil šikaniran s strani Veselinoviča, da je bil nad njim izvajan mobing, tudi ko je bil že bolan. Nazadnje je bil odpuščen brez pravih razlogov. Zdrava pamet pove, da če je hudo bolan človek vržen na cesto, to ni dobro za njegovo zdravje. Nisem trdil, da je Veselinovič umoril Meška z nožem ali s sekiro, je pa prispeval k poslabšanju njegovega zdravja,“ je povedal Janša, na Fišerjevo vprašanje, ali mu je bil Meško pomemben, da je tvit objavil šele enajst let po njegovi smrti, pa odgovoril: „Bil je pomemben, predlagal sem, da bi se po njem imenovala novinarska nagrada.“ In dodatno pojasnil, da se je za objavo odločil, „ker je Veselinovič v javnih nastopih obtožil vlado, da nehumano ravna z STA, ker ni bila podpisana pogodba o financiranju. A STA ni izpolnjevala pogojev.“ Poleg tvita, ki je predmet tožbe, je po svojih besedah v pojasnilo isti teden objavil še enega.

Premalo pozornosti Orbanu

Iz pričanja Veselinoviča je prav tako izhajalo, da je bil tvit objavljen ravno sredi največjega boja STA za obstanek v medijski krajini, kar "kaže na to, s kako nizkotnimi orodji je bil takratni premier pripravljen poseči v zgodbo, ki je bila krmarjena s strani vlade in morda še koga." Po njegovem je tedanji premier po "tvitu posegel, ko so odpadli vsi argumenti za nefinanciranje STA."

Očitkov na račun Janše je bilo še veliko, na tvitu da je označil STA za ventilator laži, pa za nacionalno sramoto, ker je bil v istem dnevu objavljen dolg intervju z raperjem Zlatkom, manj pozornosti pa da je bilo posvečene obisku madžarskega premiera Viktorja Orbana. "Marca 2021 me je s tvitom tudi pozval, naj odstopim kot direktor, ker odpuščamo na smrt bolne novinarje," je dejal Veselinovič.

Izdelati bi moral delovno strategijo

Pred sodnico Leonido Jager je podrobno razložil, zakaj je Meško dobil odpoved: od maja do julija 2009 je bil res na bolniški, po vrnitvi na delovno mesto pa da ni izdelal programa za prilagajanje STA medijski krajini: "24. avgusta, ko bi ga moral oddati, mi je poslal dopis, v katerem je relativiziral njegov pomen." Mešku je nato podaljšal rok na 5. oktober, a se ga ta menda tudi ni držal, pripravil da je le pavšalno ustno predstavitev dokumenta. "Dal sem mu priložnost, da opravlja delo, ki bi ga moral kot odgovorni urednik, a ga ni."

Veselinovič je zatrdil še, da za Meškovo hudo bolezen ni vedel: "Ko se je vrnil z bolniške, mi je razkril le, da ga boli v hrbtu, vendar da se stanje izboljšuje." Dokumenti naj bi tudi potrdili, da so odpuščenemu uredniku usodno bolezen odkrili decembra 2009, podlegel ji je pol leta kasneje.

Veselinovič, ki je odstopil oktobra 2021, "ker sem spoznal, da STA ne bo dobila denarja, dokler bom jaz na njenem čelu", je tudi oporekal v tvitu objavljeni plači 8500 evrov. "Toliko nisem imel nikoli, povprečna v letu 2019 je bila 3409 evrov."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 32

  • 18:05 20. Marec 2023.

    Kaj lahko to zlobo od Janeza že spravijo na najbolj varovan oddelek psihiatrije, ne pa da še kar hara svobodno …

  • 16:15 20. Marec 2023.

    Naj se izreče za neprištevnega!

  • 16:12 20. Marec 2023.

    Na obrazu se mu vidi, da je pravi državnik.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.