Janša: "Stavka ni bila potrebna"

Foto: Anže Petkovšek Branimir Štrukelj Foto: Anže Petkovšek Branimir Štrukelj Foto: Anže Petkovšek Štrukelj tiskovka Foto: Anže Petkovšek Štrukelj tiskovka Foto: Anže Petkovšek Štrukelj tiskovka
Štrukelj: Ta vlada ni naredila nič, da bi stavko preprečila. Janša: Znižanje mase za plače javnih uslužbencev mogoče brez drastičnega odpuščanja ali nižanja plač.
Oglej si celoten članek


Popoldan se je na stavko javnega sektorja odzval premier Janez Janša. Meni, da današnja stavka po vsebinski plati ni bila potrebna, stavka pomemben dela javnega sektorja, vendar pa je prizadetih še desetkrat več ljudi, ki niso nič krivi.

Meni, da je mogoče doseči petodstotno znižanje mase za plače javnih uslužbencev brez drastičnega odpuščanja ali nižanja plač. Zahteve, da se masa sredstev za plače poviša, so po premierovih besedah popolnoma nerealne.

V vrtcih le minimalno število otrok

Med prvimi je o današnji stavki zjutraj spregovoril Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). Po njihovih podatkih trenutno je do 11. ure v 661 zavodih stavkalo od 44.696 zaposlenih iz njihovega sindikata stavkalo 35.278. Skupaj je v slovenskih vrtcih in šolah danes v oskrbi 2.520 otrok.

Stavko so ob opredeljevanju za ali proti stavki izglasovali v 695 zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, v 30 zavodih s področja kulture in 10 zavodih iz znanosti oziroma raziskovanja. V stavki torej danes sodeluje skupno 735 zavodov, kjer ima SVIZ organizirano svoje članstvo.


Zahtevajo plačilo tudi za dan stavke

Štrukelj je še izpostavil, da zahtevajo plačilo tudi za dan stavke; če bo treba, pa bo o upravičenosti odločalo sodišče.

Na sodišču bodo po Štrukljevih besedah dokazovali, da je do stavke prišlo, ker delodajalec ne spoštuje veljavnih dogovorov, kolektivnih pogodb, zlasti stavkovnega dogovora z lanske spomladi. "Ta vlada ni naredila praktično nič, da bi stavko preprečila. Odgovornost je zato v celoti na njeni strani. Naredili bomo vse, da to dokažemo tudi na sodišču. Stavka ne bo plačana, če bo tako odločilo sodišče," je napovedal.

"Pličaniča bomo hitro pozabili"

Štrukelj se je obregnil tudi ob včerajšnjo izjavo ministra Senka Pličaniča, ki je po njegovem mnenju "presegel samega sebe", ko je po sestankih s sindikati rekel, da se o masi plač ne da pogajati."Ko bo danes odstopil, bomo hitro pozabili na tega ministra, se malo oddahnili in šli naprej," je bil oster.

Odzval se je tudi na izjave predsednika zdravniškega sindikata Fides, ki se stavki ni pridružil. Štrukelj Kuštrinovo izjavo, da je stavka najradikalnejše sredstvo, ki jo imajo zaposleni na voljoo, in da je ne bi smeli zlorabljati, označuje kot skrajno licemerno.

Kot opozarja, so ravno zdravniki tisti, ki so pravico do stavke, sicer povsem legitimno, uporabili verjetno največkrat. Imeli so tudi najdaljšo stavko v javnem sektorju, ki je trajala 17 dni, in to ni bila stavka, kot je današnja, za ohranitev delovnih mest, obrambo pridobljenih pravic, vztrajanje pri nekršenju podpisanih pogodb, ampak interesna stavka za dvig plač. Takrat Kuštrina niso skrbele posledice, ki so jih čutili bolniki, je še opozoril Štrukelj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 33

  • mia
    19:49 23. Januar 2013.

    zmanjšati število občin, poslancev. cerkev pa naj plačuje davke in ne, da se jo še financira.

  • 17:40 23. Januar 2013.

    Joj, kakšni so pol starši od JJ???? Tega si še zamislit ne morem! Živ polom.

  • 15:24 23. Januar 2013.

    Jabolko ne pade daleč od drevesa!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.