Janša umaknil tožbo proti Miheljaku

Foto: Boštjan Despot
Foto: Boštjan Despot
Predsednik SDS Janez Janša je umaknil tožbo proti kolumnistu Dnevnika Vladu Miheljaku in se odpovedal tožbenemu zahtevku.
Oglej si celoten članek

Janševa zastopnica Nina Zidar Klemenčič je pojasnila, da se je njena stranka za to odločila, ker so dejstva pokazala, da navedbe Vlada Miheljaka ne držijo. Janez Janša tri leta po sporni Miheljakovi izjavi ugotavlja, da "so dejstva tista, ki so pokazala, da ta izjava ne drži". "Iz blagajne, za katero Miheljak trdi, da jo je Janša izpraznil, so v teh letih pobrali še 7,5 milijarde evrov, kar jasno kaže na neresničnost izjave Miheljaka," je povedala Zidar Klemenčičeva.

Miheljakov odvetnik Emil Zakonjšek je ocenil, da razlogi, zaradi katerih je tožeča stranka umaknila tožbo in se odpovedala tožbenemu zahtevku, nimajo zveze s to pravdo. "To pravdo vidim kot neko zlorabo pravosodja, s katero se je poskušalo sodstvo uporabljati za predstavitev svojih političnih stališč," je povedal Zakonjšek.

Umik najboljša poteza

Miheljak je ocenil, da je umik tožbe Janševa najboljša poteza. Po njegovih besedah to pomeni, da je "bilo brezpredmetno vse, kar je vložil" in da ni bilo niti najmanjše možnosti, da bi Janša v tej pravdi uspel.

"Škoda je vseh dreves, ki so padla za to, da so se pripravljale vloge. Vredno bi bilo premisliti o tem, preden je vložil tako tožbo," je poudaril. V seriji tožb je bila po besedah Miheljaka ta "najbolj bizarna". Kot je pojasnil, verjetno v Evropi "ni prakse, kjer bi nekdo tožil kolumnista zaradi tega, ker ga je ocenil kot relativno slabega premiera".

Naloga kolumnista je po njegovih besedah drugačna kot naloga politika. "Kolumnisti živijo od dobrega spomina, politiki od slabega - namreč od slabega spomina volivcev," je dejal. Kot je prepričan, pa je naloga kolumnistov prav to, da krepijo javni spomin. "Menim, da se je izšlo tako, kot bi se pravzaprav moralo v vsaki pravno urejeni demokratični državi," je še povedal.

Tožba zaradi kolumne

Janša je zaradi navedb v kolumni Ziherlovi dnevi tožbo vložil 1. aprila 2009. V kolumni je Miheljak zapisal, da je "Janša pustil za seboj precejšnje opustošenje: izpraznjeno državno blagajno, zapravljene prihodke za ceste, razmetavanje državnega denarja za predvolilne golaže". Janševa zastopnica Zidar Klemenčičeva je tedaj pojasnila, da so "vse sporne izjave neresnične", od Miheljaka pa zahtevala objavo opravičila v sedmih tiskanih medijih.

V Liberalni akademiji so že pred začetkom današnje obravnave zapisali, da "je na preizkušnji svoboda govora", da so se tožbe namnožile in da so se "na seznamu znašli še mnogi dodatni posamezniki, novinarji, medijske hiše, tožilci in drugi". Ocenili so, da Janša išče sovražnike, razlogi za vlaganje tožb pa so "vedno ohlapnejši". "V zadevi kolumnista Miheljaka in psihiatra Ziherla smo bili priča napadu na svobodo govora zaradi izrazito benignih stališč in izražanja osebnih mnenj, kot je tisto, da Janša zanika občečloveške vrednote," so še zapisali v Liberalni akademiji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • IZ
    14:39 21. Junij 2011.

    ja, ravnokar se je usral smito23

  • 12:48 21. Junij 2011.

    se je en mau usrau? :)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.