Janša v NY tudi na točki nič

Foto: Žurnal24 Janez Janša se je v sklopu obiska v New Yorku srečal tudi s Slovenci, ki živijo
Predsednik vlade Janez Janša se je v sklopu zasedanja Generalne skupščine ZN srečal z Banom Ki Munom in obiskal "točko nič".
Oglej si celoten članek

Predsednik vlade Janez Janša se je v sklopu obiska v New Yorku, kjer se udeležuje zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, srečal z generalnim sekretarjem Organizacije združenih narodov Banom Ki Munom, s katerim sta govorila o prednostnih nalogah ZN in Evropske unije v času predsedovanja povezavi.

O Kosovu in podnebnih spremembah

Na srečanju z Banom Ki Munom je Janša govoril predvsem o prioritetah slovenskega predsedovanja EU prihodnje leto. © BOBO

 
Kot je dejal Janša sta v pogovoru z Ban Ki Munom pregledala prioritete slovenskega predsedovanja EU. ˝V zvezi s tem smo govorili o pripravah na konferenco ZN o podnebnih spremembah decembra na Baliju,˝ je dejal Janša. Dodal je še, da je ˝prihodnje leto tudi leto medkulturnega dialoga, kar je ena od prioritet slovenskega predsedovanja˝ . Poleg tega pa sta se dotaknila tudi vprašanju prihodnjega statusa Kosova. Kot je povedal Janša, sta z Banom ugotovila, da so bila uvodna pričakovanja bolj optimistična - v smislu, da se bo vprašanje statusa Kosova lahko rešilo že letos. "Tako, kot se je sedaj obrnilo, pa bo to eno težjih vprašanj, s katerimi se bomo ubadali v prvi polovici prihodnjega leta," je poudaril.

Srečanje s Solano

Janša se je srečal tudi z visokim predstavnikom EU Javierjem Solano. © BOBO

 
Janša se je sestal tudi z visokim predstavnikom EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javierjem Solano. Seznanil ga je s pismom, ki ga je poslal evropskim kolegom v zvezi z vprašanjem Kosova in vprašanji, ki bi jih morali na Zahodnem Balkanu reševati prioritetno.

Janša obiskal tudi ˝točko nič˝
Predsednik vlade Janez Janša, ki bo obisk v New Yorku zvečer po našem času zaključil z nastopom na splošni razpravi tokratnega zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov, je sicer že obiskal prizorišče terorističnih napadov v ZDA 11. septembra 2001 na jugu Manhattna oziroma t.i. točko nič. Janša si je ogledal gradbišče, kjer sta nekoč stali stolpnici Svetovnega trgovinskega centra (WTC), zvečer pa se je srečal s predstavniki slovenske skupnosti v New Yorku. Vpisal pa se je tudi v spominsko knjigo in, kot so sporočili iz slovenske delegacije, zapisal: ˝ Iskren prikaz bolečine in tragike z vidika teh, ki so postali udeleženci 9/11, dnevu, ki je spremenil pogled sveta na vprašanje vojne in miru. Čutimo z bolečino vseh, ki so tu izgubili najdražje, in delamo vse, kar je v naši moči, da se nikjer nikoli kaj takega ne bi več povrnilo˝.  

Na številnih srečanjih tudi Rupel

Janša je obisk v New Yorku izkoristil tudi za obisk muzej na mestu, kjer sta se 11. septembra 2001 zrušila ˝dvojčka˝. © BOBO

 
Poleg premiera se je številnih srečanj v NY udeležil tudi minister za zunanje zadeve Dimitrij Rupel. Tako se je srečal z ameriško državno sekretarko Condoleezzo Rice, s katero sta govorila o nemirih v Mjanmarju,  so obravnavali po novem zelo zanimivo vprašanje za ZDA in zaveznike - Mjanmar, kjer vojaška hunta že vrsto let zatira prebivalce in jim ne dovoli svobodnega izražanja stališč. Na sestanku trojke EU z generalnim sekretarjem ZN Banom, pa je minister Rupel vodil pogovor o reševanju kosovskega vprašanja in poudaril pomen tega vprašanja pri zagotavljanju stabilnosti celotne regije Zahodnega Balkana. Rupel se je sicer srečal tudi s kolegi iz Peruja, Azerbajdžana in Egipta.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.