Janša v poslanici tudi o "svetih kravah"

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Premier Janez Janša v svoji poslanici ob kulturnem prazniku o "velikih Slovencih, ki so nam bili desetletja prikrivani", političnem obračunavanju in filmih o pocestnicah.
Oglej si celoten članek

"Tako mrzel in tako negotovosti poln kot letos kulturni praznik že dolgo ni bil," je zapisal premier Janez Janša in se v poslanici ob današnjem kulturnem prazniku dotaknil tudi pereče politične situacije v Sloveniji, ki naj bi bila rezultat vladnih ukrepov proti "svetim kravam": "Ob letošnjem 8. februarju se mnogim zdi vzdušje v državi upravičeno turobno in polno malodušja. Politična nestabilnost ustvarja negotovost na področju javnih financ in gospodarstva. Uspehi vlade, ki so ob koncu lanskega leta prinesli prvo plaho upanje, da nam bo uspelo, so združili proti vladi vse, ki jih skrbi za njihove privilegije. Vladni ukrepi so namreč posegli po nedotakljivih 'svetih kravah' zadnjih desetih, petnajstih let. Zato, da bi imeli vsi več. Še posebno pa tisti, ki danes zaradi pomanjkanja, izgube službe in dostojanstva upravičeno zahtevajo spremembe. A bojim se in vse tako kaže, da bodo njihove upravičene zahteve zlorabili in jih za 'svoje' vzeli tisti, ki v resnici sprememb ne želijo. In ki delajo vse, da do njih ne bi prišlo. Tudi za ceno politične krize."

Ob razmišljanju, zakaj praznik praznujemo februarja, je predsednik vlade spomnil tudi na Slovence, ki naj bi jih v Sloveniji dotlej ignorirali. "Morda so ta datum določili tisti, ki so nam v osrčje slovenskega kulturnega hrama postavili tudi posmrtno masko Ivana Cankarja? Ali pa so to tisti isti, ki so poskrbeli, da Slovenci ne poznamo svojega Nobelovega nagrajenca Friderika Pregla? So to morda tudi tisti, ki nam niso dovolili slaviti našega največjega slavista Franca Miklošiča in so 'poskrbeli', da nismo dobili prevoda nobene izmed njegovih številnih, v nemščini napisanih knjig? Ali pa so v tej isti skupini slučajno tudi tisti, ki so v verzu naše Zdravice 'sinove slovenske matere' prevedli v 'sinove sloveče matere'?" Ko se bomo rešili "tlake", se spopadli s temnimi platmi preteklosti, piše premier, "bomo smeli slaviti tudi velike Slovence, ki so nam bili desetletja prikrivani".

"Takrat, in to bo kmalu, nas ne bodo več zasramovali s snemanjem filmov o slovenskih pocestnicah, samomorilcih in pijancih. Takrat bodo njihovo mesto prevzeli junaki in junakinje našega časa. In naša skupna, 'Prešernova mati' bo postala znova 'slovenska', ker 'slovečih' mater res ne potrebujemo."

Celo poslanico lahko preberete TUKAJ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 33

  • gec
    15:29 10. Februar 2013.

    KLOBO NAROBE SI NAPISAL.O TAKI VELIČASTNI VSTAJI SLOVENSKEGA NARODA KJER SE JE ZBRALO 22.000-25.000 LJUDI LAHKO VI JANŠEVI IZTREBKI SAMO …

  • 22:45 8. Februar 2013.

    50 : 50 po glasovih, na moj komentar, kritičen do obeh strani. Fifti za, fifti proti. Fifti za ta farške, …

  • 15:22 8. Februar 2013.

    klobo, darko, nekaj ste glasni, verjetno vam je veliki SdS vodja dal novi zagon. zamisli, samo vaša bagra je za …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.