Janša za vitkejšo državo

Foto: Žurnal24 (Foto: Saša Despot)
Poleg sprememb ustave v SDS pripravljajo tudi predloge organizacijskih sprememb v državi, ki gredo v smeri izgradnje države blaginje, povečanja prostora svobode ter gradnje vitke države.
Oglej si celoten članek

Kot je dejal predsednik SDS Janez Janša, je po 20 letih od sprejema slovenske ustave "popolnoma jasno, kaj od tega je dejansko možno in kaj ni, jasno je, kaj deluje in kaj ne deluje. Kar ne deluje, je pač treba popraviti."

Janša je dejal, da načrtujejo "bistveno zmanjšanje uradov, agencij, resorjev in posledično števila zaposlenih v državni upravi".

Ob tem pa ni želel izdati, za kolikšno zmanjšanje gre.

Pri tem Janša izpostavlja Lizbonsko pogodbo, ki je prinesla nekatere sodobne rešitve glede temeljnih pojmov, kot je na primer pojem lastnine, ki ni le ekonomska kategorija, temveč vsebuje tudi odgovornost.

Temeljno izhodišče organizacijskih sprememb v državi, ki so del programa stranke za prihodnje mandatno obdobje, pa mora biti po besedah Janše namen izgradnje države blaginje, povečanje prostora svobode, varnosti in pravičnosti. Napovedal je tudi gradnjo vitke države, pri čemer izpostavlja reorganizacijo javnega sektorja.

Organizacijske spremembe na področju gospodarstva bodo izhajale iz "temeljne premice", da je vse, kar počne država v zvezi z gospodarstvom, usmerjeno v ustvarjanje okolja, ki omogoča rast in nova delovna mesta. Po njegovem mnenju je v interesu večine, da "ustvarjamo normalne pogoje za delovanje gospodarstva in da so temeljni pojmi, ki definirajo naš ekonomski sistem, v naši državi pravilno definirani".

Referendum je kot korektiv potreben, ne glede na to, kdo je na oblasti, menijo v SDS. "Če vlada nima toliko podpore med ljudmi, da bi računala na to, da bodo pomembne rešitve sprejete, je boljše, da se tega ne loteva, da odstopi in prepusti mesto drugim," je dejal Janša.

SDS prek strokovnega sveta oblikuje program za Slovenijo, ki bo "dom svobode, varnosti in pravičnosti", je še poudaril prvak SDS.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.