Janša zaradi novih sevov napovedal možnost popolnega zaprtja celotne države

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Predsednik vlade tudi o tem, kaj nas čaka v prihodnjih tednih.
Oglej si celoten članek

"Stroka se ukvarja z alternativami, glede na to, da so nekatere dejavnosti, zlasti tiste, ki so zelo dolgo zaprte, izredno prizadete," je v državnem zboru povedal predsednik vlade Janez Janša. Odgovarjal je na vprašanje poslanke SDS Anje Bah Žibert, ki so jo zanimale informacije glede razvoja epidemije, ukrepov za zajezitev širjenja okužb, ukrepov za blažitev posledic epidemije in nacionalne strategije cepljenja. "Ena od teh dejavnosti so srednje šole. Stroka preverja, ali je možno s kakimi kratkimi ukrepi drugod zmanjšati stike, da bomo lahko tudi že v oranžni fazi, izmenično, mogoče po dnevih ali tednih, za dijake omogočili šolanje v šoli. To je ena od stvari, ki čaka na vladno odločitev in bodo na mizi v sredo ali četrtek."

COVID-19 V SLO Takšni so najnovejši podatki o okužbah pri nas

Druga dilema, ki je vlada sicer ne bo razreševala ta teden, a se bo pojavila skupaj s širjenjem novih različic virusa v prihodnjih tednih, je po besedah Janše možnost močnega zaostrovanja ukrepov za krajši čas. 

"Glede tretjega vala ni vprašanje, ali bo ali ne bo. Vprašanje je, kako hud bo."

Janez Janša

"Glede na podatke, ki jih imamo trenutno v Sloveniji - visoke številke in prisotnost novih različic virusa, ni izključeno, da ne bomo priča situaciji, kot je že bila oz. je trenutno v nekaterih drugih evropskih državah," je poudaril Janša. "Dilema je, ali postopno zmanjševati rizične stike ali za krajši čas popolnoma zaustaviti javno življenje, kot so to naredili v Veliki Britaniji, kot se to dogaja na Češkem in kot napovedujejo še v treh ali štirih evropskih dražvah v prihodnjih tednih. To je dilema, ni samo strokovna, ampak tudi politična - pomeni bodisi hudo zaostrovanje za krajši čas ali, alternativno, daljše omejevanje, ki vzdržuje zdravstvene kapacitete na robu zmogljivosti."

Covid-19 Okužba z afriško različico pri zdravniku: To so ugotovili epidemiologi!

Dodal je, da so trenutno zdravstvene kapacitete v Sloveniji ugodne, saj smo po številu okužb bliže rdeči, po številu hospitalizacij pa bliže rumeni fazi. "Mogoče bomo kateri od držav v Evropski uniji pomagali, ker prosijo za pomoč v naslednjih dveh tednih," je dejal Janša. "A ko se situacija zaostri, se bo treba odločiti, ali gremo za krajši čas v hudo zaostrovanje ali za daljši čas v lovljenje ravnotežja na robu kapacitet zdravstvenega sistema."

"Poglejte Obalo - koliko ljudi nosi maske tam in koliko jih nosi pri naših sosedih v Italiji. Poglejte gnečo na spodnji postaji žičnice Krvavec v soboto - kot da ne bi bilo epidemije. Spet bodo tisti, ki niso nič krivi in se držijo ukrepov, plačali ceno."

Janez Janša

Poudaril je, da deli Slovenija usodo tistih držav, ki so jo dobro odnesle v prvem valu, zaradi česar ljudje ukrepov v drugem valu niso jemali z vso resnostjo. "Mnogo jih je mislilo, da so ukrepi pretirani," je dejal Janša. "Na osnovi tega se je razvila  določena politična filozofija, ki je ukrepom na začetku drugega vala nasprotovala. Ukrepi v drugem valu niso učinkovali na enak način kot v prvem valu, ker se jih ni jemalo resno. Določene stvari so lahko sproščene in se opravljajo, če se ljudje, ki so deležniki teh storitev, ukrepov držijo."

Po enem letu Neverjetno: Toliko jih Covid-19 preboleva brez znakov

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 85

  • 07:03 5. Marec 2021.

    In kaj? Malo manj jugomobilnosti. Tile jugići vsak teden za vikend drkajo v Bosno in ne vem kam še ter …

  • 09:01 2. Marec 2021.

    Firer izda povelje in strokovnjaki umno pritrdijo-sicer si je pa nabral izkušnje v času doktorovanja na mestu zdravstvenega ministra,saj ko …

  • 08:41 2. Marec 2021.

    čuden ta janšev virus Hrvaška odpira lokale, JJ bi pa zaprl kar vse. Ta človek rabi odvajalo ;)

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.