Janšev intervju sprl novinarje

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Izjava odgovorne urednice Obrazov Gordane Sredojević - Goge, ki je pred dnevi dejala, da so se nanjo izvajali politični pritiski, kot je bil izsiljeni predvolilni intervju z Janezom Janšo, je prerasel v spor med RTV Slovenija in novinarskim sindikatom.
Oglej si celoten članek

Novinarka multimedijskega portala (MMC) RTV Slovenija Katja Pirnat je namreč na Gordano Sredojević - Gogo po četrtkovi konferenci naslovila vprašanja, s katerimi je želela med drugim izvedeti, glede katerih intervjujev s politiki so se še izvajali pritiski vodstva na uredništvo revije Obrazi, ki spada pod okrilje obubožanih Delo Revij Mateja Raščana.

Sredojevićeva se je navajanju dodatnih imen v pisnem odgovoru izognila, v telefonskem pogovoru pa navedla Dragutina Mateja (SDS) in stranko NSi, trdijo na MMC. Ko jo je Pirnatova prek kratkega sporočila prosila za potrditev, da sta Mate in NSi pritiskale nanjo, pa je naknadno v SMS-sporočilu izrazila mnenje, da novinarka sprevrača besede,

Jurančič: Prenehajte nadlegovanje

Sredojevića je zaradi tega obvestila predsednika novinarskega sindikata Iztoka Jurančiča, ta pa ji je odgovoril, naj ga obvesti, če "bi vas novinarka ali kdorkoli izpostavljal nadaljnemu nadlegovanju, formalnim in neformalnim oblikam pritiska".

Z vsebino dopisa je seznanil tudi odgovornega urednika MMC Uroša Urbanijo in mu v nadaljevanju dopisovanja poslal zahtevo, naj MMC preneha politikanstvo in nadlegovanje Sredojevićeve, ki naj bi že prvič dovolj izčrpno odgovorila na vprašanja.

Vasle: Jurančič kot zaščitnik in razsodnik

Zaradi posredovanja Jurančiča se je v imenu Združenja novinarjev in publicistov RTV Slovenija javno oglasil Vinko Vasle in dopis Jurančiča prek spletnih strani Rtvslo.si označil za zastraševanje odgovornega urednika MMC in novinarke, saj naj bi se je Jurančič "postavil v vlogo zaščitnika Sredojevićeve in kot razsodnik tega, kaj nek medij sme in česa ne sme početi".

Vasle je Jurančiča dodatno obtožil, da zlorablja svojo funkcijo za poučevanje in grožnje drugim novinarjem.

Vasle meni tudi, da je Sredojevićeva na novinarski konferenci pri navajanju političnih pritiskov namenoma izpostavila intervju z Janezom Janšo kot prvakom takrat vladajoče desnice, šele pozneje pa je pojasnila, da je bil to le eden od naročenih člankov s politično vsebino, v katerih so nastopali tudi politiki z levice.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 18:48 7. Avgust 2011.

    Urednica, sploh se ne čudim, da ti je uspelo uničiti revije, ki so jih nekateri ustvarjali nekaj desetletij. Lahko bi …

  • 14:59 7. Avgust 2011.

    Temule Janšetu pa fejst kuzla v rit skače,da si naroča intervjuje?Sicer pa ni čudno,saj je že od malega navajen,da mu …

  • 14:24 7. Avgust 2011.

    SDS izšla iz komunizma , vendar iz enakega delovanja , ne more in ne more. Niti ne bo dokler bo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.