Janšev poziv Pahorju

Foto: Žurnal24 Janša Pahorju svetuje, naj se s podobno vnemo loti tudi reševanja gospodarskih,
Predsednik opozicijske SDS Janez Janša od premierja Boruta Pahorja pričakuje, da bo razrešil direktorja SOVE in Arhiva RS zaradi omejevanja dostopa do gradiva Arhiva RS.
Oglej si celoten članek

V pismu premierju Borutu Pahorju predsednik SDS Janez Janša opozarja, da se je prvič v zgodovini Slovenije zgodilo, da je "državni organ javno izjavil (SOVA, Arhiv RS), da ne bo spoštoval zakona ter nato protizakonito omejil državljanske pravice“ in da je "Sova preprečila izvedbo parlamentarnega nadzora Komisiji DZ za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb".

Vlada je pretekli teden v državni zbor vložila predlog spremembe Zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. Spomnimo, da je Sova vpogled v dokumente, na katere so dali oznako tajnosti, onemogočila tudi pooblaščeni skupini komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb.

Janša obe ravnanji ozančuje kot nepojmljivi in dodaja, da takšno dejanje "pravzaprav pomeni državni udar“. Vladno zagovarjanje omenjenega dejanaja in molk nekaterih drugih institucij razume kot neposredno podporo kršitvi državljanskih pravic, ustave in zakona. "Zakaj bi morali navadni državljani spoštovati zakone, če oblastnikom tega ni treba in to tudi javno oznanjajo?“ se sprašuje.

Direktor Sove Sebastjan Selan in direktor Arhiva Republike Slovenije Dragan Matič sta zaprla arhivsko gradivo nekdanje tajne politične policije, Službe državne varnosti (SDV). Do zaprosila publicista Igorja Omerze za vpogled v gradivo, ki se nanaša na delovanje SDV med leti 1970 in 1983, je bilo omenjeno gradivo javno dostopno, piše Janša.

Vlada predlog zakonske novele, s katero bi zaprla dostop do omenjenega arhiva, utemeljuje z argumenti, ki kažejo na to, "da se želi v okviru zaščite nacionalnih interesov in varnosti prikriti delovanje nekdanje SDV", meni opozicijski prvak. Poleg tega naj bi tako vlada želela tudi rehabilitirati Selanovo in Matičevo odločitev.

Blokada dostopa do sicer izjemno razredčenih arhivov Sove pomeni neposredno zaščito prav teh politikov in drugih funkcionarjev tedanje totalitarne oblasti, ki so bili z omenjenim delovanjem SDV seznanjeni. Nekateri od njih še tudi danes opravljajo pomembne funkcije v Sloveniji.
Janez Janša, SDS

"Vlada vzpostavlja neustavno stanje"
Janša ocenjuje, da se vlada s to odločitvijo postavlja nad ustavne pravice državljanov in nad pravno državo. "Vzpostavlja neustavno stanje, v katerem nekateri v tej državi uživajo privilegij, ko proti njim za povzročena najhujša kazniva dejanja ali za napeljevanje h kaznivim dejanjem ne more biti sprožen niti kazenski postopek, kaj šele, da bi bili obsojeni.“

Janša Pahorja bremeni, da je neposredno odgovoren za nastale razmere in nezakonito stanje. Od premierja pričakuje, da bo sklical koordinacijo predsednikov parlamentarnih strank in vodij poslanskih skupin. Od Pahorja pričakuje tudi, da bo direktorja Sove in Arhiva RS razrešil in proti njima sprožil ustrezne postopke. Pričakuje še, da se bo nemudoma prenehalo s kršenjem zakona ter sprostilo dostop do javnih arhivov, omogočilo parlamentarni nadzor nad Sovo in umaknilo iz procedure novelo arhivskega zakona.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.