Janševa vlada sprejela še zadnje odločitve

Foto: Anže Petkovšek Na novo izvoljeni predsednik 14. slovenske vlade Janez Janša.
Foto: Anže Petkovšek Na novo izvoljeni predsednik 14. slovenske vlade Janez Janša.
Vlada Janeza Janše je opravila še zadnjo sejo v tem mandatu. Na 124. redni seji so sprejeli več odločitev.
Oglej si celoten članek

Vlada Janeza Janše je na današnji seji izdala novo Uredbo o odpadkih ter v načrt razvojnih programov uvrstila štiri projekte s področja Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Spremembe v novi uredbi o odpadkih so večinoma posledica precej obsežnih sprememb iz Direktive EU o spremembi direktive o odpadkih in obrazloženega mnenja Evropske komisije, s katerim je Sloveniji očitana zamuda pri prenosu omenjenih sprememb. Uredba rešuje neskladnosti z Direktivo o odpadkih in hkrati uvaja nove ureditve iz predloga ZVO-2. Spremembe temeljijo zlasti na poudarkih strategij in ukrepov za preprečevanje in zmanjševanje nastajanja odpadkov; poleg področja proizvodnje proizvodov sta posebej izpostavljena tudi preprečevanje in zmanjševanje nastajanja odpadne hrane in smetenja. Velik poudarek je na pripravi odpadkov za ponovno uporabo z vzpostavitvijo in podpore mrežam za ponovno uporabo in popravilo, ter recikliranju odpadkov. Dopolnjeni so bili opisi postopkov recikliranja odpadkov v opombah k posameznim kodam predelave odpadkov, kjer je dodana tudi priprava odpadkov za ponovno uporabo, kar se prenaša tudi s predlogom Uredbe.

Nova uredba tako kot do zdaj veljavna Uredba o odpadkih ureja pripravo in sprejem programov ravnanja z odpadki in programov preprečevanja odpadkov, ki ju vsebinsko dopolnjuje z zahtevami iz evropske direktive, ter informacijski sistem o ravnanju z odpadki in poročanje Evropski komisiji o odpadkih.

Denar za štiri razvojne projekte

Vlada je v načrt razvojnih programov uvrstila štiri razvojne projekte. Za izgradnjo hale in nakup nove opreme podjetja Merc, CNC proizvodnja namenja regionalno državno pomoč v višini nekaj več kot 1,1 milijona evra. Do konca naslednjega leta naj bi to privedlo do 11 novih zaposlitev. 

Nekaj manj kot milijon evrov je vlada namenila tovarni za razvoj naprednih rešitev za e-mobilnost podjetja Roto Pavlinjek. Gre za investicijo v opredmetena in neopredmetena sredstva, povezano z razširitvijo zmogljivosti obstoječe poslovne enote.

Za tehnološko prilagoditev poslovne enote Polycom v Črnomlju bo vlada namenila nekaj več kot milijon evrov. Rezultat investicije bo 14 novih delovnih mest do konca leta 2026. Družba Polycom pa bo dobila dobrih 400.000 evrov tudi za uvedbo nove gospodarske dejavnosti. Do konca leta 2024 naj bi iz tega naslova družba ustvarila 30 novih delovnih mest. 

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 07:24 1. Junij 2022.

    Direktivo o odpadkih stranke SDS in dokončnem odhodu princa teme na smetišče zgodovine .

  • 07:13 1. Junij 2022.

    1,1 milijona za 11 zaposlitev, buahahahahaha, pa koga ta stari netopir farba... vemo kako je z zaposlitvami potem, kar ni …

  • 23:58 31. Maj 2022.

    Neverjetno učinkovito deluje Janša v zadnjih minutah. Vse za dodatno breme novi vladi!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.