Januarja ste živeli ceneje kot lani

Foto: Saša Despot/Žurnal24
Foto: Saša Despot/Žurnal24
V primerjavi z decembrom so bile januarje cene za 1,3 odstotka nižje, v primerjavi z januarjem lani pa 0,5 odstotka nižje.
Oglej si celoten članek

Blago se je v povprečju pocenilo za 1,5 %, storitve pa so se za 1,7 % podražile. Daleč najbolj se je pocenilo gorivo. 

Kaj se je pocenilo

V enem letu so se cene najbolj znižale v skupini prevoz (za 4,8 %). Sledile so skupine komunikacije (za 2,6 %), stanovanje (za 1,5 %), stanovanjska oprema (za 1,4 %) ter hrana in brezalkoholne pijače (za 1,3 %). 

Dražja rekreacija, kultura, alkohol in tobak

Višje kot pred letom dni so bile cene v skupinah rekreacija in kultura (za 4,1 %), alkoholne pijače in tobak (prav tako za 4,1 %), obleka in obutev (za 1,4 %), gostinske in nastanitvene storitve (za 1,2 %), raznovrstno blago in storitve (za 0,9 %), izobraževanje (za 0,6 %) in zdravje (za 0,4 %).

Levji delež je prispevala nafta

Največ, 0,9 odstotne točke, so k letni deflaciji prispevale nižje cene naftnih derivatov (tekoča goriva so se pocenila za 16,3 %, pogonska goriva za 12,5 %). V skupini stanovanje so izstopale še pocenitve trdih goriv in odvoza smeti (za 4,7 oz. 3,1 %), v skupini prevoz pa nižje cene prometnih sredstev (za 1,7 %).

primerjavi z januarjem 2014 so se znižale tudi cene hrane in brezalkoholnih pijač (za 1,3 %), kar je k deflaciji prispevalo 0,2 odstotne točke. Najbolj so se pocenili zelenjava (za 8,0 %), gazirane in negazirane pijače (za 1,8 %), meso (za 1,1 %) ter mleko, mlečni izdelki in jajca (prav tako za 1,1 %); na drugi strani pa so v tej skupini izstopale višje cene sadja (za 3,3 %). Dodatne 0,1 odstotne točke so k skupni deflaciji prispevali za 2,7 % cenejši telefonske storitve in aparati.

Za 9,8 % dražji počitniški paketi so k letni rasti cen prispevali 0,3 odstotne točke, za 4,1 % dražje alkoholne pijače in tobak pa dodatne 0,2 odstotne točke.

V primerjavi z decembrom so imele največji vpliv razprodaje

Januarska inflacija je bila –1,3-odstotna. Največ, 1,0 odstotne točke, so k deflaciji prispevale zimske razprodaje obleke in obutve; oblačila so se pocenila za 14,8 %, obutev za 8,9 %. 0,5 odstotne točke so k nižji rasti cen prispevali cenejši naftni derivati (tekoča goriva so se pocenila za 11,5 %, pogonska za 7,4 %), 0,1 odstotne točke pa še nižje cene opreme za šport (za 14,8 %).

Na drugi strani so mesečno inflacijo po 0,1 odstotne točke zvišali dražja zelenjava (za 10,5 %), dražji počitniški paketi (za 2,1 %) ter druge januarske podražitve.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.