"Japonci apokalipso še čakajo"

Foto: Žurnal24 Bogomil Ferfila pravi, da bi podoben potres popolnoma uničil marsikatero drugo d
Osma stopnja je nenormalno močna stopnja, to je blazen potres, ki bi druge države zravnal do tal, pravi velik poznavalec Japonske, profesor na FDV Bogomil Ferfila.
Oglej si celoten članek

"Čeprav imajo velike centre, ki se ukvarjajo z napovedovanjem potresov in cunamijev, očitno tega niso napovedali in so bili nepripravljeni," meni Ferfila, ki je dolgo časa živel na Japonskem.

Jedrske elektrarne imajo zavarovane do najmočnejših stopenj potresov. Glede na izkušnje iz druge svetovne vojne je strah pred uničenjem zelo velik. Po 11. septembru so se sicer odprle diskusije, ali bi jedrske elektrarne preživele letalske napade, potrese pa preživijo zagotovo.
Bogomil Ferfila

Po njegovem se materialni škodi ni mogoče izogniti, a bi bilo še precej huje, če bi bil epicenter bližje Tokiu. "Območje Honšuja je manj poseljeno, kar je sreča v nesreči. Za Tokio govorijo, da ga bo vsakih sto let prizadel apokaliptični potres in teh 100 sto se je že izteklo. Ampak ta potres očitno spet ni tisti."

Na Japonskem so vse zgradbe grajene po izjemno zahtevnih normativih protipotresne gradnje, pojasnjuje profesor. "Če bi bil potres sedme stopnje v Ljubljani, bi se tričetrt mesta porušilo, tam pa se poruši le par hiš."

"Japonska leži na območju potresnih in vulkanskih pojavov in tam to upoštevajo že desetletja. Ko se voziš po Japonski, so ob cesti kamni, na katerih so oznake, do katerega je v preteklosti prišel posamezni cunami. Kamni so postavljeni tudi 20 ali 30 kilometrov stran od obale in ljudje s tem živijo ter so pripravljeni na morebitno katastrofo."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.