Jaški odkrivajo temno preteklost

Foto: Žurnal24 Preiskovalci so v Barbara rovu rudnika v Hudi Jami naleteli na grozljiv prizor p
V Barbara rovu pri Laškem danes poteka strokovni ogled enega od večjih prizorišč povojnih pobojev na Slovenskem.
Oglej si celoten članek

Ocene o tem, koliko trupel je v nekdanjem rudniškem jašku, se razlikujejo. Včerajšnja poročila s prizorišča so omenjala več sto mrtvih, poznavalci rudnika pa so ocenili, da bi lahko vanj zaprli od 250 do 300 ljudi. Zgodovinar Jože Dežman, ki vodi komisijo za reševanje vprašanj prikritih grobišč, omenja celo več tisoč žrtev.

Prav tako še ni jasno, od kod so pripeljali ujetnike in katere narodnosti so. Prva poročila si namreč nasprotujejo, saj nekateri trdijo, da so hrvaški državljani, drugi pa, da gre za Slovence. Z nadaljnjimi preiskavami bodo poskušali ugotoviti vsaj narodno pripadnost žrtev in okoliščine pobojev.

Prvi opisi včerajšnjega preboja več sto metrov dolge zapore iz več kot štiristo kubičnih metrov jalovine, betona, opeke in ilovice govorijo o pretresljivem prizoru. Delavci Rudnika Trbovlje-Hrastnik ter predstavniki ministrstev za notranje zadeve in delo, družino in socialne zadeve so naleteli na čevlje, posamezna okostja, verjetno z okostji napolnjena jaška in množico mumificiranih trupel v rovu med obema jaškoma.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.