Javni denar zasebnikom

Foto: Jerca Božič Kranjec
Foto: Jerca Božič Kranjec
Razpisi. Ministrstvo za izobraževanje ponuja milijone. Tudi zasebnim fakultetam.
Oglej si celoten članek

“Želimo, da na razpise prispe veliko prijav iz javnih in zasebnih visokošolskih zavodov, saj hočemo financirati dobre projekte,” pravi vršilec direktorja direktorata za visoko šolstvo Borut Rončevič. Država bo tudi s pomočjo evropskega denarja razpisala 9,2 milijona evrov za modernizacijo in odpiranje domačega visokega šolstva tujim strokovnjakom.

Vrnitev zdomcev

Na ministrstvu za izobraževanje je do 15. novembra odprt razpis, s katerim želijo financirati sisteme notranjega usposabljanja delavcev in študentov ter skrbeti za kakovost študijskih programov. Z drugim razpisom želijo tuje strokovnjake prepričati, da pri nas poučujejo vsaj eno leto. Hkrati bi prek razpisa lahko omogočili vrnitev nekaterih domačih strokovnjakov, ki so študirali v tujini. Razpis bo omogočal tudi krajša sodelovanja.

Molčijo o ocenjevalcih

Na razpisa se lahko prijavijo visokošolski zavodi, ki, pojasnjujejo na ministrstvu, “izvajajo javno veljavne študijske programe”. Torej tudi zasebni. Omejitev, koliko javnih sredstev lahko dobijo zasebniki, ni. Posamezen visokošolski zavod lahko prijavi več projektov, a obstajajo zgornje omejitve, koliko denarja lahko dobijo. Univerze z več kot desetimi članicami lahko tako pridobijo največ dva milijona evrov, z manj kot deset članicami pa 800 tisočakov. Denar mora biti porabljen do leta 2015. Ministrstvo ne želi razkriti, kdo bo ocenjeval projekte, saj se bojijo, da bi nanje lahko kdo izvajal pritiske. Rončevič pravi le, da prihajajo tako iz gospodarstva kot ministrstva. Njihova imena bodo objavili šele po koncu razpisa.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 09:22 18. Oktober 2012.

    Jaki, pojasni, kaj si s tem mislil?

  • 10:32 17. Oktober 2012.

    Nehigiensko, da Rončević eksistira na ministrstvu, hkratoi pa fura zasebno šolo.<br />Javni denar naj gre le javnim inštitucijam, privatniki pa …

  • 09:25 17. Oktober 2012.

    Butljev, kot si ti, prav gotovo ne!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.