Javni sektor bo stavkal

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Predstavniki sindikatov javnega sektorja napovedali stavko in odšli s sestanka z vlado.
Oglej si celoten članek

Po današnjem sestanku sindikatov javnega sektorja z vlado je jasno, da bodo le stežka našli skupno besedo.

Najprej smo dobili neuradne informacije, da so sindikalisti z današnjega sestanka odšli razočarani. Kot je povedal naš vir, je bilo na dnevnem redu pod prvo točko jasno zapisano, da se bodo pogovarjali o višanju mase plač. Ko so prispeli na sestanek, pa je bilo rečeno, da je zadeva zapečatena in da bo kot taka prav gotovo potrjena tudi v Državnem zboru, zato o tem ne bodo razpravljali. Ker po mnenju prisotnih socialni dialog ni več mogoč, je Branimir Štrukelj v imenu Konfederacije sindikatov javnega sektorja povedal, da se od „tega trenutka dalje pripravljajo na stavko“. Zato so vstali in odšli s sestanka.

Po sestanku je postalo tudi uradno. Kot je povedal Štrukelj, vztrajanje vlade, da višina znižanja mase plač ne more biti predmet pogajanj, pomeni, da se je vlada "odločila za odprt konflikt z 161.000 javnimi uslužbenci".

Informacijo je potrdil tudi član pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Janez Posedi, ki je pojasnil, da se je vlada sicer pripravljena pogajati, vendar zgolj o tem, kako znižati maso plač, ne pa tudi o sami višini znižanja.

Vlada po besedah Posedija tako vztraja pri petodstotnem znižanju mase plač v javnem sektorju, s čimer pa se sindikati ne strinjajo. "Zato bomo sindikati javnega sektorja pristopili k aktivnostim za izvedbo splošne stavke v javnem sektorju," je povedal in dodal, da bo v roku enega tedna znanih več podrobnosti o tej.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 07:47 30. November 2012.

    Samo nekaj mi povejte: kakšni so dosežki štrajkov in demonstracij vseh zapufanih držav EU (Grčija, Španija, Portugalska ,...) ? <br …

  • 20:48 29. November 2012.

    javni sektor glede na razmere pri razlikah v plačah (delavci ali javni uslužbenci) nimajo pravice do štrajka ali celo do …

  • 19:14 29. November 2012.

    Uravnilovka za plače javnega sektorja bi prav prišla.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.