Javnim uslužbencem se v kratkem obeta novost

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Tudi javni uslužbenci bodo lahko kmalu varčevali v skladu življenjskega cikla.
Oglej si celoten članek

Kmalu bodo prednosti sklada življenjskega cikla lahko okusili tudi javni uslužbenci, nam je sporočila Mojca Trkman iz Modre zavarovalnice. 

Zaposleni v javnem sektorju so namreč v kolektivno dodatno pokojninsko zavarovanje vključeni po Zakonu o kolektivnem dodatnem pokojninskem zavarovanju za javne uslužbence pri Modri zavarovalnici. Ta je kot prva v Sloveniji že uvedla sklad življenjskega cikla, novost pa se v kratkem obeta tudi javnim uslužbencem. 

Premije lahko plačujejo tudi sami   

Trkmanova pojasnjuje, da je bil zaprti vzajemni pokojninski sklad za javne uslužbence (ZVPSJU) ustanovljen že leta 2004, in sicer v postopku pogajanj med reprezentativnimi sindikati javnega sektorja in Vlado RS, za upravljavko pa je bila v postopku natečaja izbrana Kapitalska družba. Danes ta sklad upravlja Modra zavarovalnica, ki se je v letu 2011 izčlenila iz Kapitalske družbe. 

“Sklad je ustanovljen izključno za javne uslužbence s ciljem zagotovitve najboljših pogojev varčevanja za dodatno pokojnino z nizkimi stroški, visokimi donosi in najvišjo stopnjo varnosti,” pravi.

Zdaj vsakemu javnemu uslužbencu delodajalec po Zakonu vplačuje redne mesečne premije na osebni račun v sklad ZVPSJU. Javni uslužbenci pa si pod posebnimi pogoji lahko premije dodatno plačujejo še sami.

Pripada jim davčna olajšava

“Pokojninski sklad za javne uslužbence se po naložbeni politiki ne razlikuje od klasičnih pokojninskih skladov z zajamčenim donosom. Torej ima sklad za javne uslužbence določen zajamčeni donos, za samostojna vplačila v sklad pa posamezniku pripada posebna davčna olajšava,” pojasnjuje Trkmanova. 

Dopolnjen Zakon o dodatnem pokojninskem zavarovanju za javne uslužbence pa uvaja tudi možnost preoblikovanja ZVPSJU v podsklad krovnega pokojninskega sklada, ki bo izvajal naložbeno politiko življenjskega cikla. "Gre za pomembno novost, ki bo na voljo tudi javnim uslužbencem. Vsem, ki so pripravljeni prevzeti več naložbenega tveganja, bo omogočil varčevanje v podskladih z bolj tvegano naložbeno politiko in višjo donosnostjo," še dodaja.

Krovni sklad je sestavljen iz treh podskladov, prvi ima najbolj agresivno naložbeno politiko z največjim odstotkom delnic v portfelju. Drugi podsklad zasleduje bolj preudarno naložbeno politiko, ki pa ima nekoliko višji odstotek varnejših naložb. Tretji podsklad pa je zajamčeni in ima predpisan odstotek zajamčenega donosa.

“V idealnih razmerah tako posameznik ob prvi zaposlitvi prične z varčevanjem za dodatno pokojnino v dinamičnem podskladu z najbolj agresivno naložbeno politiko, ki omogoča doseganje višjih donosov. Nato s staranjem prehaja v naslednja podsklada,” opisuje Trkmanova.

Foto: iStockphoto razno 02.11.09. bolnisnica, postelja, sestra, urgenca, foto:istockphoto

Prednosti za javne uslužbence

Sklad za javne uslužbence ima sicer že zdaj nekaj dodatnih prednosti pred ostalimi pokojninskimi skladi, pravi Trkmanova. Vsa individualna vplačila so predmet davčne olajšave. Pri ostalih kolektivnih pokojninskih zavarovanjih ima v primeru, da premijo plačujeta tako delodajalec kot zaposleni, prednost pri uveljavljanju olajšave podjetje in posameznik lahko uveljavlja le razliko do najvišje možne premije, ki predstavlja 5,844 odstotka bruto plače posameznika.

Druga prednost je ta, da so stroški upravljanja v tem skladu zelo nizki. “Ker je bila upravljavka sklada izbrana v postopku pogajanj, ima ta sklad najnižje stroške,” pravi Trkmanova. 

Dodaja, da je upravljavka, Modra zavarovalnica, med vsemi specializiranimi ponudniki dodatnega pokojninskega zavarovanja tudi kapitalsko najmočnejša, “kar predstavlja jamstvo za dolgoročno vzdržno ter nemoteno izpolnjevanje vseh obveznosti iz naslova sklenjenih zavarovalnih pogodb.” V sklad ZVPSJU je bilo konec junija 2015 vključenih 208.319 članov, v roku enega leta pa se bodo že lahko odločali tudi za varčevanje v posameznih podskladih sklada življenjskega cikla.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.