Je klofuta nasilje ali del tradicije?

Foto: Žurnal24
Zaključne ugotovitve projekta React - ukrepajmo proti nasilju v družini. Pri pomoči žrtvam še vedno najbolj šepa odziv policije.
Oglej si celoten članek

Pri pomoči žrtvam nasilja še vedno najbolj šepa odziv policije, kar se tiče opredelitve, "ali je bila klofuta del tradicije", ali gre za nasilje, je ob srečanju z novinarji ocenila koordinatorka projekta za podporo sistemu preprečevanja nasilja v družini Katarina Bervar Sternad.

          1928
primerov nasilja v družini je bilo obravnavanih v lanskem letu. Žrtev je bilo 2975, povzročiteljev 1845.

Namen projekta React, ki ga je Pravno-informacijski center (PIC) nevladnih organizacij izvajal v sodelovanju s ciprsko nevladno organizacijo Mediterranean Institute for Gender Studies in ob finančni podpori Evropske komisije, je bil dvig
ozaveščenosti glede nasilja v družini, eden od rezultatov pa poročilo, ki opredeljuje stanje na tem področju, implementacijo zakona o nasilju v družini in predloge za še boljše delovanje na tem področju.

Neenakost moči med spoloma
Bervar Sternadova je kot eno od ugotovitev projekta izpostavila zakonsko definicijo žrtve nasilja. Žrtve in povzročitelji nasilja niso definirani po spolu, čeprav, kot je poudarila, je velika večina povzročiteljev moških, žrtev pa žensk. S tem se po njenih besedah le nadaljuje povečevanje neenakega razmerja moči spolov.

Na Dolenjskem drugače interpretirajo nasilje v družini kot na Primorskem, kjer pogosteje prijavljajo nasilje, a to še ne pomeni, da je nasilja tam tudi dejansko več.
Katarina Bervar Sternad

Veliko pozornosti so v raziskavi namenili tudi ohranitvi anonimnosti žrtev in prič v postopkih. Bervar Sternadovi se pri tem zdi dobra praksa delovanje sodišč, ki ne zahtevajo podrobne podatke prič, temveč se navezujejo na podatke centra za socialno delo, ki je pričo napotila na sodišče. Tukaj je omenila tudi medije, ki lahko s svojim poročanjem veliko storijo za ozaveščenost o problematiki, a hkrati razkrivajo identitete vpletenih, s tem pa žrtve celo odvrnejo, da bi nasilje prijavile.

Sodelovanje z organi zadovoljivo
"Na podlagi opravljenih pogovorov, dela z žrtvami in naših preteklih izkušenj smo ugotovili, da je medinstitucionalno delovanje, torej sodelovanje med centri za socialno delo, delavci v pravosodju, policijo in nevladnimi organizacijami, zadovoljivo. To sicer ne pomeni, da je slabo, a je možnih izboljšav še zelo veliko," je povedala za zurnal24.si.

Največ psihičnega, sledi fizično nasilje
Za štirimi stenami, kjer se dogaja nasilje v družini,  zaradi česar tudi lažje ostaja skrito in ga je težje prepoznati kot nasilje, je daleč največ psihičnega, sledi fizično nasilje.  Tu je Bervar Sternadova izpostavila težave policije pri določanju, ali je šlo v konkretnem primeru za nasilje ali ne.

Dostikrat se namreč zgodi, da policisti izdajajo globe zaradi kršitev javnega reda in miru, ki ga mora na koncu plačati prav žrtev, zato naslednjič ne bo poklicala policije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.