Jedli bomo še slabše

Foto: Žurnal24 Izbira osnovnih živil in vključitev zelenjave in sadja v vsakodnevno prehrano je
Strokovnjaki opozarjajo, da bi Slovenci zaradi podražitev hrane lahko začeli posegati po še manj kakovostnih in cenejših živilih.
Oglej si celoten članek
Pri izbiri zdravih živil si lahko pomagate s semaforjem. Glej: veskajjes.si.

"Projekcije kažejo, da se bo zaradi podražitev cen hrane težnja potrošnje prenesla na še cenejša in za zdravje manj ugodna živila," opozarja Matej Gregorič z inštituta za varovanje zdravja (IVZ). Po njegovih besedah je opaziti trend, po katerem se povečuje poraba kalorično bogatejših in hranilno siromašnejših industrijsko predelanih živil, medtem ko poraba osnovnih živil pada. Potrošniki se vse bolj odločajo za nakup živil, ki jih trgovci ponujajo po ugodnejših cenah.

 

Veliki dobavitelji Slovenijo obravnavajo kot trg z nižjo tržno močjo in nižjimi zahtevami, zato k nam izvažajo manj kakovostno hrano. Preberi: Kuhar: trgovci imajo vso moč.

 

"Podatki raziskave IVZ kažejo, da približno dve tretjini potrošnikov na živilih najpogosteje preverja informacijo o roku trajanja in ceni, medtem ko jih le tretjina preverja tudi njihovo sestavo," pravi Gregorič in dodaja, da so razlogi za to številni, najverjetnejši pa so površno znanje o prehrani, slabo razumevanje tovrstnih informacij, pomanjkanje časa za nakupovanje in nezanimanje. Nakup je pogojen z velikim pomenom okusa, ki ga potrošniki še vedno postavljajo pred skrb za zdravje.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.