Jelušičeva prišla s potico

Foto: Žurnal24 "Razen osebne prtljage in zaščitne opreme članov delegacije ter daril za pripadn
Afganistan. Namesto vojske poslej civili.
Oglej si celoten članek

Povečanje slovenskega civilno-razvojnega angažiranja prinaša dopisno sprejeta vladna časovnica za izvedbo strategije delovanja v Afganistanu.

Ocenili so, da "uspešen zaključek stabilizacije Afganistana ne more sloneti le na vojaški angažiranosti mednarodne skupnosti, ampak je lahko samo celovito politično-razvojno-varnostna".

Zamere z vseh strani

Neuradno. Jelušičeva naj bi imela v vladi veliko nasprotnikov. SD ji zamerijo, da želi prodati falcona in straši premierja s stroški letov, saj bi kupnina napolnila njen proračun.

V Zaresu ji očitajo militarizem zaradi nasprotovanja umiku vojakov iz Afganistana. Stranki LDS je trn v peti, ker opozarja, da ob vnovčitvi klavzule pri Patrii ne bi šlo vse gladko.

Ameriško letalo
Še preden je vlada določila slovenske načrte v Afganistanu, je iz krogov blizu vlade pricurljalo, da naj bi bil nedavni obisk ministrice Ljubice Jelušič pri vojakih pregrešno drag, in sicer zaradi najema letala iz ZDA.

Ugibalo se je, da je transfer letala čez Atlantik ceno zavihtel na milijon evrov in pol.

Na obrambnem ministrstvu informacije o enormni ceni zanikajo: "Gre za popolno dezinformacijo in neresničen podatek. Stroški obiska v Afganistanu so za ministrstvo znašali 5.710,68 evra."

Res pa je 14-članska slovensko-ameriška delegacija potovala s transportnim letalom (C130) ameriških letalskih sil. Tudi vojaške opreme, ki naj bi dražila potovanje, menda ni bilo na letalu.

Falcon bi stal 30 tisoč
Viri iz vlade sicer trdijo, da naša država ZDA za takšne “usluge” plačuje po sistemu zadolžnice in niso zastonj. Na ministrstvu pa: "S poletom v Afganistan za ministrstvo za obrambo niso nastali stroški, niti ZDA niso izstavile kakršnekoli zadolžnice."

Let z vladnim falconom bi po ocenah strokovnjakov stal okoli 30 tisočakov. Na ministrstvu pa pravijo, da zaradi možnosti poleta z letalom ameriških zračnih sil alternativ niti niso iskali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.