''Slovenija mora uvesti embargo na rusko nafto in plin''

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Energentov je dovolj, zagotavlja minister za infrastrukturo.
Oglej si celoten članek

''Energentov bo dovolj, četudi bi prišlo do embarga plina in nafte. Tudi zaloge zadoščajo,'' je danes na novinarski konferenci zagotovil minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec. Spregovoril je o vplivu vojne v Ukrajini na dostopnost in ceno energentov, trenutnem položaju Slovenije in prihodnjih energetskih izzivih.

''Mir nima in ne sme imeti cene. Človeško življenje nima cene, prav zato se Slovenija kljub izjemni odvisnosti od ruskih energentov zavzema, da se uveljavi embargo na uvoz teh energentov. Slovenija bo zmogla, ne glede na odločitve glede embarga,'' je dejal Vrtovec in dodal, da se bo le z odločnim ukrepanjem glede prepovedi uvoza energentov dosegel takojšnji mir v Ukrajini, četudi bi ukrep pomenil veliko preizkušnjo.

Iz Rusije namreč v Evropo prihajata nafta in plin po visokih cenah, z izkupički pa se posledično financira rusko vojsko pri izvajanju vojaške agresije. Vrtovec je poudaril, da bi morala Evropa nemudoma doseči energetsko neodvisnost iz etičnih razlogov kot tudi zanesljivosti oskrbe.

Trenutne cene energentov še vedno z visokimi vrednostmi

V tem tednu so cene plina padle za nekaj odstotkov, a še vedno dosegajo visoke vrednosti, kar na koncu občutijo tudi končni odjemalci. Cena trenutno znaša okoli 220 evrov na megavatno uro. Ob tem je minister opozoril na izjemno volatilni trg, ter da ni več koleracij med ceno plina in na drugi strani porabo ter emisijskimi kuponi, ki so v dveh mesecih izgubili skoraj polovico vrednosti.

Obenem so veleprodajne cene električne energije poletele v nebo. Vrtovec vidi problem v formuli za izračun električne energije, ki je vezana na porabo plina. Ker iz plina v Evropski uniji proizvedemo okoli 14 % električne energije, je po njegovem mnenju nelogično je, da je ta vključen v formuli. S tem se strinja tudi več držav članic EU, ki se zavzemajo za njeno predrugačenje.

Napovedi cene plina za leto 2023 so nižje in znašajo 150 evrov na megavatno uro, kar je še vedno približno trikrat več kot lani, je dejal Vrtovec. Država se je na podražitve cen elektrike doslej odzvala s polovično cenejšimi položnicami za mesec februar, in to iz naslova prispevka obnovljivih virov energije in naslova omrežnine.

V Evropski uniji je 30 odstotkov nafte dobavljene iz Rusije, v Sloveniji pa je nafte ruskega izvora približno 90 odstotkov.

Rezerv je dovolj za vsaj 3 mesece

Kljub morebitni uvedbi embarga minister Vrtovec zagotavlja, da bo država vplivala na vzdržnost cen, skrbela za blagovne rezerve in zadostno količino naftnih derivatov ter stremela k spremembi dobaviteljev oziroma dobavnih poti. Država bo priskočila na pomoč, ko se sprostijo blagovne rezerve in s tem vplivala na ceno. Ob tem je izpostavil, da so cene derivatov še vedno nižje kot v sosednjih državah.

''Nafte ne bo zmanjkalo, nafte je dovolj. V skladu z evropsko zakonodajo imamo rezerve za več kot 3 mesece,'' je dejal. 3 meseci časa bi njegovem mnenju lahko zadoščali, da Slovenija ne bi bila več odvisna od ruskih energentov.

Družbi OMV Slovenija in MOL Slovenija sta še nekoliko dvignili cene pogonskih goriv. Na bencinskih servisih zunaj omrežja avtocest in hitrih cest je cena za liter 95-oktanskega bencina tik pod 1,60 evra, medtem ko liter dizla stane 1,737 oziroma 1,735 evra. Družba Petrol za zdaj cene ohranja na ravneh, na katere jih je zvišala v torek.

Glede plina je Vrtovec dejal, da so skladišča v Evropski uniji polna na približno 30 odstotkih, kar zadostuje za približno 3 mesece. Slovenija svojih skladišč plina nima, a je minister zagotovil, da je plina dovolj za to pomlad dovolj in da je že potrebno misli usmeriti v naslednjo zimo.

V načrtu naj bi bila nadgradnja kompresorske postaje v Šempetru pri Gorici, od koder iz Italije trenutno pride 2,5 milijona kubičnih metrov plina na dan. S tem naj bi se povečala možnost dobave plina iz afriških dobav za 1 milijon kubičnih metrov na dan.

Obenem je dejal, da se bo 4. aprila sestal s hrvaškim kolegom Tomislavom Čorićem, s katerim se bosta pogovorila o možnosti dobave iz Krka. Izpostavil je še pomen obnovljivih virov energije, ki imajo čedalje večje vložke.

Avto Pripravite se, cene goriva spet poskočile

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 19

  • 07:24 13. Marec 2022.

    Glede na količino dreka ,ki ga je proizvedla vlada JJ bi lahko napolnili rezervoarje plina za celo EU

  • 16:53 12. Marec 2022.

    Grozno, Rusija ni nič storila uperjeno proti Sloveniji, da bi nek psiček JJ skakal in ohranjal nekakšno enotnost EU v …

  • zoo
    08:40 12. Marec 2022.

    Kakšne budale vlečejo Slovenijo v revščino,neverjetno!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.