Jeseni višje položnice za elektriko

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Že v jeseni lahko gospodinjstva ter mala in velika podjetja pričakujejo višje položnice.
Oglej si celoten članek

Kot določa uredba ministrstva za infrastrukturo, ki jo mora potrditi še vlada, se bodo okoljski prispevki za energetsko intenzivna podjetja znižali, a se bodo gospodinjstvom ter malim in srednje velikim podjetjem na ta račun zvišali. Do uredbe so bili danes skeptični tudi člani ekonomsko-socialnega sveta, ki so poudarjali, da je prav, da se prispevki znižajo, a ne na račun povišanja drugim.

Na mesec za evro več

Že to jesen je tako mogoče pričakovati za dodaten evro višje položnice na račun višjih prispevkov za obnovljive vire (OVE) in učinkovito rabo energije (URE). Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je za Radio Slovenija namreč ocenil, da se bo račun za električno energijo iz tega naslova povečal za dobrih 10 ali 15 evrov na letni ravni, kar pa naj ne bi znatno obremenilo potrošnikov.

S tem povišanjem pa vlada načrtuje tudi saniranje prazne blagajne Borzena, ki upravlja s subvencijami zelenih virov energije. Ker je vlada zavrnila povečanje njihovega financiranja, bodo tako s pomočjo višjih prispevkov odplačevali kredite iz lanskega leta, ki so ga najeli zaradi likvidnostih težav.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.