Jezersko odrezano od sveta, brez elektrike in telefona

Foto: Bralka Ines Podrta drevesa v Ilirski Bistrici Foto: Bralka Ines Podrta drevesa v Ilirski Bistrici Foto: Bralka Ines Podrta drevesa v Ilirski Bistrici Foto: bralka Polomljeno drevo

Your browser doesn’t support HTML5 video

Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Saša Despot Posledice neurja na Gorenjskem Foto: Bralec Drago Veter v Žirovnici Foto: Bralec Drago Veter v Žirovnici Foto: Suzana Kos Razburkano morje Foto: Suzana Kos Razburkano morje Foto: Suzana Kos Razburkano morje Foto: Suzana Kos Burja v Piranu Foto: PrtScr Whatsupcams Rogla sneg Foto: Suzana Kos Burja v Piranu Foto: Suzana Kos Burja v Piranu Foto: Suzana Kos Burja v Piranu Foto: PrtScr Whatsupcams Golte sneg Foto: PrtScr Whatsupcams Vogel sneg
Padavine bodo ponehale, nove težave pa bosta povzročala močan veter in burja.
Oglej si celoten članek

Agencija RS za okolje (Arso) je izdala obvestilo o močnem severnem vetru in močni burji. Sunki vetra v severni Sloveniji bodo dosegali hitrost med 80 in 100 km/h, nad 500 metri nadmorske višine pa tudi več kot 100 km/h. Burja bo s sunki okoli 130 km/h pihala na Primorskem.

"V notranjosti Slovenije bo veter čez dan postopno slabel, burja bo v noči na torek nekoliko oslabela, vendar bo še dosegala hitrosti okoli 100 km/h," napovedujejo na Arsu. Promet je zaradi burje oviran na Primorskem in Idrijskem, zaradi močnega vetra pa na Gorenjskem.

Čez dan bodo sicer padavine od severozahoda postopno ponehale. Jutri bo v zahodni in severni Sloveniji delno oblačno, drugod pa bo vedno več oblačnosti. V sredo bo ponekod občasno deževalo, v četrtek pa bo sončno vreme, le na jugovzhodu bo bolj oblačno.

Krka poplavlja

Reka Krka poplavlja na območjih pogostih poplav in bo čez dan še naraščala. "Prav tako je vnovič poplavila reka Ljubljanica na Ljubljanskem barju, in sicer na območju pogostih poplav. Poplavljene površine kraških polj notranjskega in dolenjskega krasa se bodo danes še ohranile. Pretoki preostalih rek po državi so se ustalili in po večini začeli upadati. Nekoliko lahko še narasteta reki Sava in Vipava v spodnjem toku," kažejo podatki Arsa.

Že včeraj je zaradi obilnih padavin po državi voda zalila več stavb.

Težav še ni konec

Po vsej državi so tudi danes delavci cestnih podjetji in gasilci zaposleni z odstranjevanjem podrtih dreves – zaradi močnega vetra so padala na ceste, tudi na streho hiš v Novi Gorici in Slovenski Bistrici. Veter je trgal tudi pločevino, med drugim tudi z Lesnine Koper.

Pri Kregarjevem v Občini Kamnik je bila zaradi podrtih dreves cesta neprevozna. Na Spodnjem in Zgornjem Jezerskem so po poročanju Uprave RS za zaščito in reševanje še vedno odrezani od sveta, ker je zaradi podrtih dreves pretrgana dobava električne energije pa tudi telefonije.

Upajo, da se zjutraj prebijejo do Jezerskega

V občini Jezersko je po zadnjih podatkih brez električne energije še vedno od 500 do 550 odjemalcev, je za STA povedala Renata Križnar iz Elektro Gorenjska in dodala, da bodo morali ti odjemalci brez elektrike preživeti tudi noč. "Za Jezersko upamo, da se bodo razmere do torka zjutraj vsaj toliko normalizirale in veter pomiril, da bodo naše ekipe lahko prišle do teh lokacij, saj je sedaj tako nevarno, da nismo uspeli niti locirati napak," je nocoj povedala Križnarjeva, ki je dodala, da bodo z delom nadaljevali nemudoma v torek zjutraj.

V Soteski je drevo padlo na avtomobil, osebe niso bile poškodovane. Cesta je zaradi podrtih dreves neprevozna pod Soriško planino v občini Železniki.

Veter je odkrival tudi strehe. Kar nekaj preglavic je povzročila podtalna in meteorna voda, ki je zalivala kletne prostore stanovanjskih hiš in gospodarskih objektov, zalitih je tudi nekaj odsekov cest.

Zaradi močne burje so priprli tudi koprsko tovorno pristanišče, kar pomeni, da se odločajo o vplutju in izplutju vsake ladje posebej. Na Upravi RS za pomorstvo zaenkrat ne morejo napovedati, do kdaj bo veljal tovrstni režim.

Voda ogroža hiše

Narasla voda ogroža tudi stanovanjske hiše. Okoli pol druge ure so gasilci na belokranjski cesti v Novem mestu skupaj  z domačini postavili protipoplavne vreče in zaščitno folijo ter tako preusmerili tok vode potoka Težka voda in zaščitili stanovanjsko hišo.

Hišo so pred vdorom vode iz Čadraškega potoka zaščitili s protipoplavnimi vrečami in folijo tudi v kraju Čadraže.

V kraju Veliki Kamen je narasla voda potoka ogrožala gospodarsko poslopje, v Malem Mraševem pa so s protipoplavnimi vrečami zaščitili stanovanjsko hišo.

V Podlipovici v Občini Zagorje ob Savi je narasla voda potoka ogroža kar tri stanovanjske hiše.

 

Ste imeli tudi pri vas težave zaradi vetra ali padavin? Pošljite nam opis in fotografije prek spodnjega obrazca.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.