Jezeru zmanjkuje časa

Foto: Žurnal24 Blejsko jezero cveti skoraj vse leto, zaradi cvetenja rdeče cianobakte-rije je r
Bled. Komisija za čistejše jezero. Nujen odlok o prepovedi krmljenja.
Oglej si celoten članek
Do zdaj smo poslušali izgovore občine, da je jezero državno, a občina odlok lahko sprejme. Stanje jezera pa nas opozarja, da zmanjkuje časa.
Slavko Ažman, blejski svetnik

"Občino pozivam, naj nemudoma sprejme odlok o prepovedi vnosa organskih hranil v jezero in poskrbi za učinkovit nadzor njegovega izvajanja," je včeraj za Žurnal24 dejal Slavko Ažman, blejski občinski svetnik.

Povedal je, da so že v prejšnjem mandatu v koalicijski pogodbi dorekli ustanovitev strokovne komisije, ki bi pripravila program ukrepov za zmanjšanje onesnaževanja Blejskega jezera.

"Na žalost to ni bilo uresničeno. Zato v Listi za ljudi in prostor znova predlagamo ustanovitev komisije, ki bi jo sestavljali predstavniki občin Bled in Gorje, okoljskega ministrstva, urada za upravljanje z vodami in jezeri ter kmetijsko-gozdarske zbornice in Društva za varstvo okolja Bled. Upam, da bo ustanovljena v enem mesecu," je dodal.

Foto: Žurnal24 Stop za boilije
Komisija naj bi pripravila program celovitega upravljanja jezera ter predlagala hitre in učinkovite ukrepe za izboljšanje stanja jezera, ki je preobremenjeno s 
hranili.

Na dejstvo, da se je stanje jezera po nekajletnem optimističnem izboljšanju v zadnjem letu zelo hitro in kritično poslabšalo, je opozorila tudi Špela Remec Rekar, limnologinja z okoljskega ministrstva. Ustanovitev komisije sicer pozdravlja, a meni, da je ključno čimprejšnje sprejetje odloka o prepovedi krmljenja, za kar ne vidi nobene ovire.

"Ne gre za prepoved lova, ampak za odlok, ki bo prepovedal krmljenje. Občina je s prelaganjem odgovornosti na državo spet naredila nekaj korakov nazaj. Nujno je treba prepovedati vsaj odmetavanje boilijev z živalsko drobovino in kostno moko v jezero," je poudarila Remec Rekarjeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.