Slovenski veleposlanik v ZDA: Bog mi bo pokazal pot naprej

Foto: gov.si Tone Kajzer.
Foto: gov.si Tone Kajzer.
Odpoklic slovenskega veleposlanika v ZDA je sprožil precej oster odziv predsednika republike.
Oglej si celoten članek

Dosedanji veleposlanik v ZDA Tone Kajzer, ki je bil odpoklican s tega položaja, je zapisal, da odhaja z dvignjeno glavo. Na Facebooku je dodal še, da vedno deluje v skladu z demokratičnimi vrednotami, kot karierni diplomat pa se bo vedno zavzemal za "dobrobit in krepitev naše diplomacije. Tako bom deloval tudi naprej, kamorkoli mi bo ljubi Bog pokazal pot naprej," je napisal v današnji objavi na Facebooku.

Vlada je Kajzerja odpoklicala, potem ko naj bi ta predsedniku stranke SDS Janezu Janši posredoval vsebino diplomatske depeše, ki je zadevala prošnjo predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar, da se njena kandidatura objavi na vidnem mestu v veleposlaništvu za zbiranje podpisov za podporo. V torek je odpoklic podpisal še predsednik Borut Pahor.

Zunanja ministrica Tanja Fajon, ki je že prejšnji teden Kajzerja poklicala na pogovor v Ljubljani, je v torek v New Yorku zatrdila, da je veleposlanik kršil zakon o zunanjih zadevah, zato je bil predčasen odpoklic nujen.

Kajzer je na Facebooku zatrdil, da je s spletne strani predsednika republike izvedel, da je odpoklican. Dodal je, da se sodelavcem na veleposlaništvu v Washingtonu zahvaljuje "za podporo in pomoč pri razvoju slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva".

xxx

Slovenija Pahor nezadovoljen, a odločitev je sprejel

Oster odziv predsednika republike

Predsednik republike Borut Pahor je v včerajšnji utemeljitvi odločitve za podpis ukaza o odpoklicu veleposlanika Kajzerja izrazil nezadovoljstvo, ker z namero vlade za sprejetje sklepa o njegovem odpoklicu ni bil predhodno seznanjen, kot to določa 17. člen Zakona o zunanjih zadevah. Zavzel se je, da bi bil postopek odpoklica veleposlanika enak postopku imenovanja.

V postopku imenovanja veleposlanika je namreč določeno, da minister za zunanje zadeve predsednika republike seznani s predlogom, ki ga namerava poslati vladi, predsednik republike pa podpiše izjavo, da se je minister z njim posvetoval. Takega dokumenta v primeru odpoklica praksa odpoklica ne pozna.

"Toda vse do zadnjega, odpoklica veleposlanika Kajzerja so kljub temu, da predsednik republike ni podpisal izjave o seznanitvi, o tem potekala ustrezna posvetovanja, kot to določa 17. člen Zakona o zunanjih zadevah. Glede na vse predsednik Pahor meni, da bi bilo poslej primerno, da predsednik republike podpiše izjavo tudi v primeru odpoklica veleposlanika, še preden odločitev o tem sprejme vlada," je zapisano v izjavi za javnost, ki je prišla iz Pahorjevega urada.

Foto: Profimedia Borut Pahor

Pri tem so v uradu predsednika republike poudarili, da ne gre samo za formalnosti, temveč za ureditev postopka, ki bi omogočala predsedniku republike, da ministrstvo in vlado seznani s svojim stališčem, še preden o tem odloča vlada.

Predsednik republike Borut Pahor meni, da je šlo pri odločitvi za odpoklic veleposlanika Kajzerja za nesorazmeren ukrep, saj kršitev predpisa ni imela neposrednega škodljivega vpliva za slovenske zunanjepolitične interese.

Tone Kajzer je bil na položaj veleposlanika v ZDA imenovan jeseni 2020, v času vlade Janeza Janše, in je zamenjal predčasno odpoklicanega Staneta Vidoviča. Pred tem je bil državni sekretar na zunanjem ministrstvu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 43

  • 06:42 22. September 2022.

    Tale maneken Borči je bil skozi tiho, ko je Ivan delal sranje, sedaj pa cvili, ko nekoga, ki je kršil …

  • 19:55 21. September 2022.

    Zanj je verjetno edini bog Gargamel in sedaj čaka,da ga bo odrešil.....

  • 18:22 21. September 2022.

    Temu Kajzerju bi moral nekdo pokazati pravo pod...na sodišče..Za takšno nezakonito delovanje obstajajo kazni, kaj čakajo z interpelacijo naj se …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.