Julija dražje cigarete

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
S 1. julijem se bodo podražile cigarete. V pol leta nato še dve podražitvi.
Oglej si celoten članek

Državni zbor je sprejel novelo zakona o trošarinah, s katero se bo pospešilo načrtovano zvišanje trošarin za cigarete. Namesto oktobra se bodo podražile že 1. julija, in sicer bodo trošarine po novem znašale 90 evrov za tisoč kosov.

"S tem želimo še pred turistično sezono, ko je prodaja največja, pridobiti dodatna proračunska sredstva," je še pred sprejetjem novele povedal finančni minister Janez Šušteršič. Predlog novele zakona o trošarinah poleg tega predvideva nadaljnje postopno zviševanje trošarine, in sicer na 94 evrov za tisoč cigaret s 1. oktobrom ter na 97 evrov s 1. januarjem 2013.

Ne nasprotuje nobena poslanska skupina

V nobeni poslanski skupini predlogu noveli zakona niso nasprotovali, so pa bili do zvišanja specifične trošarine zadržani v SD. To bo namreč porušilo razmerje med cigaretami nižjega in višjega cenovnega razreda, je dejala Andreja Črnak Meglič (SD) in ugotovila, da se bodo bolj podražile cenejše cigarete, manj pa dražje, ki jih kupujejo kadilci z višjimi dohodki.

"Poleg dodatnih sredstev za državni proračun predlagana rešitev zagotavlja tudi višjo raven varovanja človekovega zdravja," se je z zvišanjem trošarin strinjal Janez Ribič (SLS).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 22:35 15. Junij 2012.

    ...kaj lahko pričakuješ od takega gnoja v vladi???

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.