Junij privabil manj turistov

Foto: Žurnal24 Kljub upadu skupnega števila turističnih obiskov so v obmorskih krajih beležili
Junija je Slovenijo obiskalo 11 odstotkov manj turistov kot v enakem obdobju lani.
Oglej si celoten članek

Junija si je tako slovenske znamenitosti ogledovalo kar 243 tisoč turistov manj. V prvih šestih mesecih skupaj so po prvih podatkih državnega urada za statistiko v Sloveniji zabeležili več kot 1,12 milijona turistov, ki so ustvarili skoraj 3,36 milijona nočitev, kar je pet odstotkov manj kot lani.

 

Slabše po vsem svetu

Svetovna turistična organizacija pričakuje, da bo po spremenjenih napovedih mednarodni turizem letos upadel za med štiri in šest odstotkov, evropski pa za med šest in osem odstotkov. Hitrost upadanja pa naj bi se v preostalih mesecih nekoliko upočasnila.

Še vedno prevladujejo tuji turisti
56 odstotkov nočitev so junija ustvarili tuji turisti. Od tega so največ nočitev prispevali turisti iz Nemčije, sledijo Italijani, Avstrijci, turisti iz Velike Britanije in Rusije. Število nočitev domačih turistov pa se je povečalo za dva odstotka.

Najslabše v gorah
Junija je v zdraviliških krajih letovalo za devet odstotkov več turistov, v obmorskih krajih pa za štiri odstotke več kot junija lani. V isti primerjavi se je v Ljubljani število nočitev turistov zmanjšalo za 13 odstotkov, v gorskih krajih pa za 17 odstotkov.

Optimistična pričakovanja
Na Slovenski turistični organizaciji po besedah direktorja organizacije Dimitrija Picige pričakujejo, da se bo stanje v slovenskem turizmu v drugi polovici leta izboljšalo. ''Pričakujemo, da bomo ob koncu leta beležili manj kot petodstoten upad nočitev, ki ga beležimo v prvi polovici leta, in tako turistično sezono 2009 zaključili z boljšimi rezultati kot države v regiji,'' je dodal.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.