Junija zunanjetrgovinski presežek

Foto: Žurnal24 (Foto: Istockphoto)
Slovenija je junija izvozila za 1,67 milijarde evrov blaga, kar je 18 odstotkov več kot lani, uvozila pa je za 1,64 milijarde evrov blaga oziroma 17,3 odstotka več kot junija lani.
Oglej si celoten članek

Pokritost uvoza z izvozom je bila 101,9-odstotna, kažejo začasni podatki statističnega urada. Slovenija je v prvih šestih mesecih izvozila za 8,87 milijarde evrov blaga, kar je za 12,1 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Uvoz je bil vreden 9,34 milijarde evrov, kar je 12,4 odstotka več kot v prvem lanskem polletju. V tem obdobju je primanjkljaj v blagovni menjavi s tujino znašal 462,5 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 95-odstotna.

V šestem letošnjem mesecu je bilo sicer blago, odpremljeno v države članice EU, vredno 1,19 milijarde evrov, kar je predstavljalo 71,7 odstotka izvoza vsega blaga. Blago, prejeto iz držav članic EU, pa je bilo vredno 1,30 milijarde evrov oziroma 79,3 odstotka vsega uvoženega blaga.

V države, ki niso članice EU, je Slovenija v tem mesecu izvozila za 472,4 milijona evrov blaga, od tam pa uvozila za 339,3 milijona evrov blaga.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.