Jupiter izgubil enega od pasov

Foto: Žurnal24 Na levi je fotografija Jupitra, posneta junija lani, desno pa je fotografija iz
Astronomi se praskajo za ušesi. Največji planet v osončju Jupiter je izgubil enega od svojih značilnih rjavkastih pasov.
Oglej si celoten članek

Jupiter je po videzu zelo pisan planet, med najbolj značilnimi pa sta dva široka rjavkasta pasova, ki ga obkrožata, eden na severni polobli, drugi pa na južni.

Jupiter je po Mesecu in Veneri tretji najsvetlejši objekt na nočnem nebu. Vanj bi spravili kar 1.321 Zemelj, njegova masa pa je večja kot masa vseh ostalih planetov v Osončju skupaj. Jupitrovo leto traja 11,86 leta na Zemlji.

Posebnost planeta je tudi velika rdeča lisa na njegovi južni polobli. Gre za trajni vihar, ki ni ponehal že vsaj od leta 1831. Njegova površina je tako velika, da bi pokrila tri planete Zemljine velikosti.

Zadnje fotografije planeta kažejo, da je južni trak izginil, zato je južna polobla postala nenavadno enolična. Planet je še nosil trak, preden se je konec lanskega leta pred kukali teleskopov na Zemlji skril za Sonce, ko pa se je čez tri mesece znova prikazal, je bil že spremenjen, poroča Daily Mail.

Gre za pojav, ki se pojavlja vsakih deset do petnajst let, a astronomi nimajo odgovora, zakaj do tega prihaja. Planet je pravzaprav velikanska krogla plina in tekočine. Površje je sestavljeno iz gostih rdečih, rjavih, rumenih in belih oblakov, ki so razporejeni okoli svetlejših predelov, imenovanih cone, in temnejših, ki jih znanstveniki imenujejo pasovi.

Vetrovi tudi do 600 km/h
Oblake sestavljajo različni kemični elementi, ki se razlikujejo glede na višino. Najvišji so beli oblaki, ki jih sestavlja zmrznjen amonijak. Bližje površju pa so temnejši oblaki iz žvepla ali fosforja. V pasove so razvrščeni zaradi silovitih vetrov, ki pihajo s hitrostmi blizu 600 km/h. Vetrovi so posledica hitrega vrtenje planeta okoli svoje osi.

Astronomi se zdaj sprašujejo, kdaj se bo južni pas znova vzpostavil. Da bo dogodek blizu, bodo vedeli, ko se bodo na površju pojavile velike temne lise, ki jih bodo vetrovi nato razpihali v dobro znan pas.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.