Jurša: Če bo Janša odpiral ideološke teme, bomo odšli

Foto: Anže Petkovšek Izjava Janeza Janše ob odstopu Mira Cerarja.
Foto: Anže Petkovšek Izjava Janeza Janše ob odstopu Mira Cerarja.
Janez Janša se bo jutri individualno pogovarjal s SMC, NSi in DeSUS.
Oglej si celoten članek

Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je predsedniku republike danes sporočil, da se DeSUS pripravlja na volitve, ne zavrača pa pogovorov o oblikovanju nove vlade.
Pred dnevi je Jurša spomnil tudi, da se je DeSUSu koalicijsko sodelovanje s SDS na naslednjih volitvah izplačalo. V DeSUSu so tudi potrdili, da se bodo jutri udeležili sestanka na katerega jih je glede oblikovanja nove koalicije povabil Janez Janša.


Glede na anketo Dela Barometer, je javnomnenjska podpora DeSUSu glede na januar nekoliko padla. Ob upoštevanju opredeljenih volilcev, bi zanje volilo 3,1 odstotka, kar pomeni, da je DeSUs blizu meji za izpad iz parlamenta.  

Jutri pri Janši SMC, DeSUS in NSi

Če bi se odločili za sodelovanje v vladi s SDS, pa je za DeSUS ključno uresničevanje strankinega programa in da se ne odpira ideoloških tem, je povedal Jurša. Kot je pojasnil vodja poslanske skupine, se bodo vodje strank na jutrišnjih sestankih z Janšo v prvi fazi pogovarjali ločeno, torej ne v kakšnem sredinskem bloku. Faze pogovorov pri Janezu Janši naj bi bile sicer tri, jutri pa se bo Janša individualno pogovarjal s SMC, NSi in DeSUS. 

Jurša je potrdil tudi, da je bila predsednica DeSUS Aleksandra Pivec v sredo na spoznavnem pogovoru s predsednikom NSi Matejem Toninom, vendar pa kakšnih sklepov o skupnem nastopu v pogajanjih s SDS po njegovih informacijah nista sprejemala.

V SAB čakajo le še na SMC

Že danes pa so bili predstavniki DeSUSa na sestanku pri predsednici SAB, Alenki Bratušek, ki je povabila k razmisleku o oblikovanju projektne vladne koalicije, ki bi volitve zamaknila za toliko časa, da bi uspeli sprejeti spremembe volilne zakonodaje in morda nekatere nujne zakone. V SAB so potrdili, da so se sestali tudi s SD in NSi, upajo pa, da se bodo naslednji teden oglasili še predstavniki SMC. Levica in LMŠ sta pogovore pri Bratuškovi zavrnili. 

"Vlada pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu"

Vlada pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu, zato so v SAB predlagali projektno vlado, ki bi še pred volitvami sprejela spremembe volilne zakonodaje, je po pogovoru pri predsedniku republike Borutu Pahorju dejala vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper. Bodo pa v petek na organih stranke predlagali tudi začetek priprav na predčasne volitve.

Predsednik republike Borut Pahor je danes sklenil prvi krog posvetovanj z vodji poslanskih skupin po padcu vlade Marjana Šarca. Pred odločitvijo, ali bo predlagal mandatarja ali ne, dopušča drug krog posvetovanj, kar pa bo odvisno predvsem od tega, kakšna stališča se bodo do izteka roka izoblikovala v neformalnih pogovorih.

Po besedah Kociprove, ki se sklicuje na stališče pravnika Igorja Kaučiča, bi se volitve po novi zakonodaji lahko izpeljale že septembra. "Tisti, ki govorijo, da je neodgovorno, da bi se predčasne volitve zgodile v letu pred predsedovanjem EU, bi morali na to misliti takrat, ko je predsednik vlade odstopil," je še poudarila.

Za spremembo volilne zakonodaje manjka en glas

V poslanskih skupinah LMŠ, SMC, SD, NSi, Levica, SAB in SNS, ki sta se jim pridružila tudi poslanca manjšin, so po pogovorih, ki jih je vodil predsednik republike, podpisali predlog novele zakona o volitvah v DZ, ki ukinja volilne okraje in uvaja relativni neobvezni prednostni glas. Podpisnice imajo 59 glasov, za noveliranje volilne zakonodaje pa je potrebnih najmanj 60 glasov. 

"Morda se bodo v DeSUS spametovali in dali enega ali dva glasova"

"Morda se bodo v DeSUS spametovali in dali enega ali dva glasova," je po danšnjih pogovorih pri predsedniku države Pahorju ocenil predsednik SNS Zmago Jelinčič. Ocenjuje namreč, da DeSUS v primeru, da bodo volitve potekale po obstoječem sistemu, ne bo prestopil parlamentarnega praga. Lahko pa pride v DZ, če bi potekale po novem sistemu, je še dejal.

Jelinčič ocenjuje tudi, da Janši očitno "ne kaže dobro" pri nabiranju potrebnih 46 poslanskih glasov za sestavo nove vlade. Sam se srečanja ne bo udeležil. "Zadeve so take, da eni imamo ponos, eni ga pa nimajo," je dejal Jelinčič. Na vprašanje o tihi podpori morebitni vladi v dobrobit države pa Jelinčič ni odgovoril neposredno. "Vprašanje je, kako se sploh dojema dobro ali dobrobit države. Vendar pa naši trije glasovi ne bi bili odločilni pri konstituiranju Janševe vlade," je pojasnil.

 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 16:55 6. Februar 2020.

    Pokvarjenci levi prodani, upam da folk spregleda kolko blatijo gospoda Janeza in ga volijo, da nam popuca to golazen koruptivno, …

  • 14:03 6. Februar 2020.

    Največjji blef je SAB-Bratulka. Smetišče dela, neznanja in samovšečnosti. Dokapitalizirala KBM, dobesedno pokradla državljane z zaplembo delnic - in sedaj …

  • 14:02 6. Februar 2020.

    otroški vrtec , itak to narod rabi, al gleda španske nadaljevanke al pa nova24, pa se s to politiko fila, …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.