Kacin: Če bo šlo tako naprej, pouk ne bo dolgo potekal tako kot zdaj

Foto: Anže Petkovšek Jelko Kacin Foto: Epa Covid-19 v Srbiji Foto: Epa Covid-19 v Srbiji Foto: Epa Covid-19 v Srbiji
„Neverjetno hitro narašča število okužb neznanega izvora. Predvsem v Ljubljani jih je veliko. To, da okuženi prikrivajo izvor okužbe, je najslabša pot v prihodnost. Če bo šlo tako naprej, tudi pouk ne bo več dolgo potekal tako kot zdaj,“ je kar malce zagrozil vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.
Oglej si celoten članek

Prihodnji teden bo Slovenija prisiljena spremeniti obarvanost nekaterih držav, tudi sosednjih, je dodal Kacin: „V ponedeljek bo na obisku avstrijski kancler, tudi o tem se bomo pogovarjali. Če želimo biti uspešni, moramo biti uspešni skupaj. Mi smo mehurček, a če imamo okoli sebe velike mehurje, nas bodo ti prej ali slej prekrili.“

Dotaknil se je tudi Hrvaške, ki je na dobri poti, da bo kmalu imela 100 okuženih na sto tisoč prebivalcev v obdobju dveh tednov. Danes je zadnja županija porumenela. „Stvari se hitro slabšajo. Mi pa želimo predvsem z ozaveščanjem ljudi, da bomo vsi storili vse, da se okužbe v Sloveniji ne bodo širile,“ je še povedal Kacin.

Tudi pri nas je namreč v bolnišnicah vse več bolnikov, tudi na intenzivnih oddelkih. „Bojimo se novega vala okužb, zlasti pa kombinacije z jesenskimi in zimskimi boleznimi respiratornih organov,“ je povedala predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc.

Foto: Epa Covid-19 v Srbiji

Uporaba mask je po njenem mnenju učinkovit način preprečevanja prenosa virusa: „Imeli smo kar nekaj primerov, ko so bili zdravstveni delavci izpostavljeni virusu, pa razen maske niso imeli zaščite. Izkazalo se je, da se z virusom niso okužili. Poskusimo se držati osnovnih načel, ki nikogar nič ne stanejo: uporaba maske, vzdrževanje fizične razdalje med ljudmi in razkuževanje rok.“

Če želimo, da naša država živi normalno, da nismo vsi zaprti za štirimi stenami, je treba biti odgovoren do sebe in svojih najbližjih, je odločna Lejko Zupančeva, ki je opozorila še na eno težavo: „Prihajajo časi, ko klinično ne bo možno ločiti, ali ima nekdo okužbo s SARS-CoV-2, gripo ali le navaden prehlad, zato je še toliko bolj potrebno, da nadenemo masko in zaščitimo najbližje, sodelavce in vse ostale.“

Povprečna starost bolnikov v zadnjem valu je zelo podobna tisti iz prvega vala in znaša 63 let. „Razpon je velik, imeli smo tudi starejše od 90 let, pa tudi 50-letnika, ki je umrl,“ je povedala Lejko Zupančeva.

Foto: Epa Covid-19 v Srbiji

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 23:08 5. September 2020.

    Kako je vsak dan 1700 testiranih 24.ur pa objavi da imamo 250 hitrih testov za Covid na 14 dni?

  • 21:20 3. September 2020.

    To je tako ali tako namen učiteljev in SVIZ-a, čimprej vse okužit in ostati doma, ter se praskat, ker v …

  • 20:13 3. September 2020.

    Kaco, kaj boš pol naredu k bo zares izbruhnila viroza grip itd. Že pol leta za zdravstvo obstsja samo Kovid. …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.