Kaj pa parlament?

Foto: Nik Rovan
Foto: Nik Rovan
Suverenost. Z vsako pomočjo je država ob kanček suverenosti.
Oglej si celoten članek

Ob ponedeljkovem dogovoru o pomoči tako imenovane trojke (Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada) Cipru so evropski partnerji od države zahtevali, naj se zaveže, da dogovora ne bo treba potrjevati v parlamentu.

Kako to, da je Ciper pristal na to, čeprav je prvi predlog poslal v parlament, smo vprašali strokovnjaka za mednarodne finance Mojmirja Mraka.

Bi padel tudi drug predlog?

"Verjetno so ciprski voditelji predstavili, da je bil osnovni problem, zaradi katerega parlament ni podprl dogovora o pomoči, davek na vloge do sto tisoč evrov. Ali bi stvar v parlamentu prav tako padla, če bi bil predlog drugačen, pa težko ocenim," pravi Mrak.

Na vprašanje, kaj potrjevanje ali nepotrjevanje v državnem parlamentu pomeni za suverenost države, Mrak odgovarja: "To je sicer pravno vprašanje. Definitivno pa, če greš po pomoč, ki je dana pod določenimi pogoji – to pa ni le ciprska, ampak tudi grška in španska – to vpliva na zmanjšanje suverenosti. V prejšnjih primerih so parlamenti to sicer sprejeli, a je to kljub temu zmanjšalo njihovo suverenost."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.