Kaj počnejo arheologi na Gosposvetski cesti?

Foto: Saša Despot prenova gosposvetske ceste v Ljubljani,
Foto: Saša Despot prenova gosposvetske ceste v Ljubljani,
Ob napovedani prenovi Gosposvetske ceste arheologi od konca poletja raziskujejo polovico ceste, po kateri so proti Kranju potovali že Rimljani. Z njimi smo se podali na teren za ograjo …
Oglej si celoten članek

Že fotografije arheoloških najdb na zaščitnih ograjah, ki trenutno zakrivajo polovico Gosposvetske ulice, nakazujejo, kaj se za njimi dogaja. Ob našem obisku je okoli dvajset posameznikov z lopatami in drugim orodjem odstranjevalo ostanke novoveške ceste, ki je nastala v času Avstro-Ogrske (novem veku). Pod njo pa so se že kazali prvi obrisi emonskega grobišča ob severozahodni vpadnici, ki je iz Emone vodila v Carnium, antični Kranj.

"Gre za poznoantične grobove, saj gre za sarkofage oziroma pokop trupel," nam je pojasnila arheologinja Mojca Fras in dodala, da je do spremembe v načinu pokopa prišlo po prihodu krščanstva v 3. in 4. stoletju, pred tem pa je šlo praviloma za žgane pokope.

Foto: Matija Lukić Arheološke raziskave na Gosposvetski cesti Seveda niso bili vsi pokopani v sarkofagih – to je bil pokop le za bogatejše -, za najrevnejše pa so izkopali le jamo in človeka položili v zemljo ter nato njegov grob označili s kamnom. "Tam ob robu, kjer koplje dekle, smo našli tudi skelet brez dodatne grobne konstrukcije," nam na konec Gosposvetske, ki se že bliža Slovenski cesti, pokaže naša sogovornica. V bližnjih prostorih, kjer so najdbe začasno shranili, nam ga nato tudi pokaže. Na prvi pogled bi težko ocenil, da gre za človeške kosti, saj so polomljene in rjavkaste, se strinjam z obiskovalcema prvega vodenega ogleda.

Da bi delili zanimivosti z javnostjo, ki jo zanimajo zgodbe z najdišč, in vsaj nekoliko razbili negativno oznako "žličkarjev, ki ovirajo promet" so se tako kot pri delih na Slovenski cesti tudi tokrat odločili, da ne bodo ostali le pri spletnem načinu obveščanja, ampak bodo zainteresirane popeljali tudi za ograjo.

Ko bodo arheologi končali raziskave polovice Gosposvetske ceste, bodo gradbeni delavci na tem območju prenovili komunalno infrastrukturo in cestišče. Promet bo mestna občina nato preusmerila na prenovljeni del, arheologi in gradbinci pa bodo delo ponovili še na drugem delu cestišča.

"Tukaj nismo samo zato, ker bi se tako spomnili, ampak arheološke raziskave nenazadnje predvideva tudi zakon o varstvu kulturne dediščine," doda Mojca Fras in pritrdi, da se sem in tja najde tudi kakšen srboritež, ki ga zmoti zapora in se zato ustavi ob najdišču. Rok Arheološkega konzorcija, ki za Mestni muzej Ljubljana opravlja arheološke raziskave, je sicer dokončen – 80 delovnih dni – in bi ga morda lahko le ob izjemnih najdbah zamaknili. Na delu so tudi zato sedem dni na teden po deset ur na dan. Večji del je študentov, konec tedna tudi nekaj prostovoljcev. "Gre, gre," se arheologinja nasmehne ob vprašanju, kako to gre vseh deset ur, in nadaljuje, da se navadiš tega ritma, čeprav domov sicer prideš utrujen in z "muskelfibrom": "Je pa veselje. Delo je lepo in tudi najdbe so lepe."

Med do zdaj odkriti izstopa novoveška steklenička za dišavnice, pa tudi prepolovljen rimski bronast kovanec. Kadar je primanjkovalo drobiža v obtoku so namreč Rimljani novce presekali na pol.

Foto: Matija Lukić Arheološke raziskave na Gosposvetski cesti

Da bodo pod Gosposvetsko cesto našli grobišča in druge arheološke ostanke, so arheologi vedeli že od konca 19. stoletja, ko so tu gradili kanalizacijo. Takrat so pri izkopu našli devet sarkofagov, dve leti kasneje, ko so dodali priključke, pa so našli še dodatnih enajst. Tudi ob gradnji hotela Evropa so našli grobove. A vse do šestdesetih, ko se je Ljubljana začela urbanistično spreminjati in se je arheologinja Ljudmila Plesničar Gec začela zavedati pomena ohranitve, prav velikega posluha za ohranitev emonskih grobišč ni bilo. Tudi zato zdaj arheologi naletijo na prizor sarkofaga, ki so ga ob gradbenih delih prepolovili s cevovodom.

Emonci so praviloma svoja pokopališča zbirali ob mestnih vpadnicah. "Najstarejši grobovi so najdeni ob mestnih vratih, tik ob cesti, bolj stran greste, mlajši so," nam strukturo poskuša pojasniti arheologinja in doda, da so zaznali, da so sarkofagi razporejeni po nekakšnih skupinah: "Sklepamo, da so imele posamezne družine nekakšne skupne parcele."

Foto: Matija Lukić Arheološke raziskave na Gosposvetski cesti Najdenih sarkofagov za zdaj še niso odprli. Kdaj jih bodo, pa je v veliki meri odvisno predvsem od vremena in takrat si nadejajo morebitnih dodatnih najdb. "Zaenkrat smo še pri novem veku, in ker ljudje ne puščajo stvari ravno ob cestah, prav spektakularnih najdb še ni bilo," je še pojasnila Mojca Fras in povabila, naj jih pridemo še preverit v naslednjih tednih ...

Ob sredah ob 15.30 in ob sobotah ob 11. uri pripravljajo javna brezplačna vodstva po arheološkem terenu. Za ogled bodo potrebne predhodne prijave na elektronski naslov prijava@mgml.si ali na telefonski številki 01 24 12 506.

Arheologi Vse to so med izkopavanjem na Slovenski cesti našli arheologi

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 17:48 30. September 2017.

    Zbirališče je postala šele takrat , ko so začeli uvažati delavce z juge ! Do takrat 1964 l. je bila …

  • 11:49 30. September 2017.

    žličkarji morajo preiskat vsak meter, pa ne glede koliko to stane, da ne govorimo o tem kako se gradnja zavleče, …

  • 09:30 30. September 2017.

    Neverjetno, da povsod, kjer iščejo ostanke antične Emone, najdevajo same grobove. Tudi na Kongresnem trgu in tam, kjer je zdaj …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.