Kaj ste nori, liter dizla je pri nas 1,7 evra!?!?

Foto: Ljubljana 23.02.10 bencinska crpalka, bencin, tocenje bencina, tankanje, avto,
Foto: Ljubljana 23.02.10 bencinska crpalka, bencin, tocenje bencina, tankanje, avto,
"Saj se jim je zmešalo, to so italijanske cene bencina in dizla," se je pridušal bralec. Izkazalo se je, da je na bencinski črpalki na avtocesti pomotoma vzel ročko s premium dizlom.
Oglej si celoten članek

Je pa res ta premium dizel celo dražji kot navadni dizel v Italiji, ki po podatkih AMZS stane 1,649 evra. Pri OMV na bencinski črpalki na avtocesti znaša 1,744 evra za liter, na Petrolu je malenkost cenejši in stane 1,735 evra. 

Bralec pravi, da se mu je mudilo in da se zaradi nekaj centov razlike ni nameraval voziti z avtoceste, potem pa je doživel neprijetno presenečenje.

Za polnjenje s premium 15 evrov več pri rezervoarju

50-litrski rezervoar premium dizla na avtocesti je kar 15 evrov in pol dražji kot navadnega dizla na črpalki pri Hoferju. Razlika pri polnjenjem 50-litrskega rezervoarja navadnega dizla na avtocesti in pri Hoferju je bistveno manjša, le slabe štiri evre.

Pri bencinu je stanje podobno, cene pa nekoliko nižje kot pri dizlu. Cena litra stooktanskega bencina na avtocesti je 1,618 oziroma 1,619 evra, kar je skoraj 20 centov več kot cena 95-oktanskega bencina na isti črpalki ter 29 centov več kot liter 95-oktanskega bencina stane na črpalkah pri Hoferjih.

Razlika, če 50 litrov velik rezervoar napolnite s 100-oktanskim bencinom na avtocesti ali s 95-oktanskim pri Hoferju je tako 14,50 evra. Razlika med polnjenjem 50-litrskega rezervoarja s 95-oktanskim bencinom na avtocesti in pri Hoferju je precej manjša, le 4,25 evra.

Kdo sploh toči stooktanski bencin?

Čeprav nekateri prodajalci za novejše in bolj zmogljive avte priporočajo točenje 98- ali stooktanskega bencina, delež prodanega premium bencina ne raste in je zadnja tri leta osem odstotkov vsega prodanega bencina. Trošarina je sicer enaka za obe vrsti bencina.

Pri dizlu oziroma plinskem olju za pogon se trošarine ne obračunavajo posebej za premium dizel, zato ločenega podatka o prodani količini od Finančne uprave ni mogoče dobiti. Je pa zanimivo videti, koliko več dizelskega goriva se proda. Kar tri četrtine vseh prodanih goriv je dizel, največji razlog za to pa zelo verjetno tovorni promet.

Podatki finančne uprave sicer niso podatki o prodanih količinah goriv, ampak o količinah goriv, ki so bili sproščeni v porabo skladno z zakonom o trošarinah.

Podatke o cenah smo povzeli s strani goriva.si.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 28

  • 12:59 31. Oktober 2021.

    In zakaj je tankal premium? Kaj ne pogleda cene ko dvigne ročico? Jo odložiš in vzameš drugo, saj če nisi …

  • 11:23 31. Oktober 2021.

    "premium gorivo" hahaha ...

  • 10:12 31. Oktober 2021.

    Ni tolk problem cena nafte, kot je tezava nenasitna drzava. V litru goriva se skriva v glavnem financiranje te zalege …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.