Kajenje vam ne umiri živcev

Foto: Žurnal24 (Foto: Shuttersotck)
Marsikateri kadilec meni, da mu kajenje umiri živce. A zadnje raziskave dokazujejo prav nasprotno.
Oglej si celoten članek

Kot so namreč pokazali rezultati študije 469 kadilcev, ki so kajenje za eno leto opustili po hospitalizaciji zaradi zastoja srca, se jim je raven stresa občutno zmanjšala. Pri tistih kadilcih, ki so po zastoju srca še naprej kadili, pa je raven stresa ostala enaka.

Študija, ki je bila objavljena v reviji Addiction, tako potrjuje teorijo, da kajenje povzroča kronični stres.

"Kadilci pogosto cigareto vidijo kot orodje za obvladovanje stresa in nekdanji kadilci spet začnejo kaditi prav zaradi prepričanja, da bodo zaradi kajenja lažje prebrodili stresno situacijo," je dejal glavni raziskovalec Peter Hajek iz londonske medicinske fakultete.

Razlog za takšno razliko še ni znan, znanstveniki pa domnevajo, da se za kajenje odločajo predvsem tisti, ki so bolj dovzetni za stres.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.