Kako fotografirati utrinke?

Foto: Ivan Petanjek/HaloPix/PIXSELL
Foto: Ivan Petanjek/HaloPix/PIXSELL
Potrpežljivost in topla oblačila so pri opazovanju Perzeidov oziroma utrinkov ključna. Če pa želite lepoto neba ujeti v fotografski objektiv, vam ponujamo nekaj nasvetov.
Oglej si celoten članek

Nočno fotografiranje perzeidov za občasne fotografe brez prave opreme ne bo ravno mačji kašelj, a če se vseeno odločite zabeležiti nocojšno noč velja upoštevati naslednje nasvete našega fotografa Anžeta Petkovška in Saša Despota.

  • Lokacija je pomembna! Najboljše fotografske lokacije so gotovo v visokogorju, naša fotografa bi na primer izbrala Pogačnikov dom na Kriških podih ali pa nekoliko nižjo in lažje dostopno Veliko planino. Če nimate časa za krajši izlet v hribe, pa pojdite vsaj iz mesta. Ključno je, da ni svetlobne onesnaženosti.
  • Za fotografiranje boste potrebovali stojalo za fotoaparat, s pomočjo katerega fotoaparat po polnoči usmerite proti severovzhodnem nebu.
  • Potrebovali boste fotoaparat z manualnimi nastavitvami. Priporočljiva je uporaba popolnoma odprte zaslonke, na primer f: 2.0, čas pa naj bo nastavljen od 5 do 30 sekund (oziroma na krajši čas, če 30 sekund vaš fotoaparat ne omogoča), občutljivost ISO naj bo na najmanj 1600. Objektiv pa naj bo širokokoten.
  • Pri fotografiranju uporabite sprožilec na kabel, da s pritiskom na gumb ne povzročate dodatnega tresenja. V primeru, da dodatnega sprožilca nimate, lahko uporabite tudi 10-sekundni samosprožilec.
  • Nenazadnje, ne bodite preveč fokusirani le na fotografiranje, ampak si vzemite tudi čas za uživanje v opazovanju neba.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.