Kako je Janša prišel do naših naslovov? Uveden inšpekcijski postopek.

Foto: Vlada RS
Foto: Vlada RS
Je bila obdelava naših osebnih podatkov zakonita?
Oglej si celoten članek

Informacijska pooblaščenka je uvedla inšpekcijski postopek zoper Kabinet predsednika Vlade RS glede obdelave osebnih podatkov pri pošiljanju pisma vsem državljanom. Državljani smo minuli konec tedna na domač naslov prejeli pismo predsednika vlade Janeza Janše, v katerem se zahvaljuje tistim, ki so se že cepili proti covidu-19, druge pa  prosi, da o tem razmislijo in se cepijo. 

Prelesnikova prejela številne prijave

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je več prijav državljanov prejela že v petek 17. 12. 2021. Med drugimi je na informacijsko pooblaščenko vprašanja v zvezi s pismom naslovil tudi Inštitut 8. marec. Zanimalo jih je predvsem, na kakšni pravni podlagi je lahko dostopal do centralnega registra prebivalstva.

Informacijski pooblaščenec prijave še vedno prejema, vendar opozarja, da je inšpekcijski postopek že uvedel po uradni dolžnosti, zato morebitne nove prijave na sam postopek ne bodo imele nobenega vpliva. Veliko število prejetih prijav državljanov in nato tudi v soboto 18.12. prejetih vprašanj Inštituta 8. marec pa odraža visoko stopnjo zavedanja posameznikov o pomenu varstva osebnih podatkov.

Je bila obdelava naših osebnih podatkov zakonita?

Kabinet predsednika Vlade RS bo moral pojasniti predvsem pravno podlago za obdelavo osebnih podatkov naslovnikov pisma ter način obdelave in obveščanja posameznikov o obdelavi njihovih osebnih podatkov. Gre za osnovne elemente z Evropsko uredbo o varstvu podatkov (GDPR) skladne obdelave osebnih podatkov, po katerih mora biti vsaka obdelava zakonita, poštena in transparentna.

"Ni dvomov, kaj nas čaka, če bomo neprecepljeni"

Kot so danes za STA pojasnili v kabinetu predsednika vlade, je ta pismo poslal vsem polnoletnim državljanom brez kakršnekoli selekcije in brez vpogleda v evidence. Ob tem so dodali, da so razlogi za njegovo odločitev vsem dobronamernim popolnoma pojasnjeni v pismu samem.

Vsem ostalim pa sporočajo, da "ni nikakršnih dvomov o tem, kaj nas v primeru, če bomo še naprej šesta najmanj precepljena država v Evropski uniji, čaka v prihodnjih tednih". Ob tem so priložili pričakovane napovedi glede širjenja nove koronavirusne različice omikron v Evropi, ki kaže, da bi ta januarja lahko postala prevladujoča, naraščajočemu številu okuženih pa bodo sledile tudi višje številke hospitaliziranih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 61

  • 18:11 21. December 2021.

    Dragi komentatorji, preden spet pametujete, ste se mogoče vprašali, kolikokrat ste sled svojih osebnih podatkov pustili na raznih spletnih straneh …

  • 17:14 20. December 2021.

    Danci(pa ne le oni) so odprli, pa spet zaprli, to nas čaka, pa je prav vseeno, kolikokrat nas bodo (p)oživljali. …

  • 16:28 20. December 2021.

    a pa je kdo prebral to pis(r)anje ? ali je Janez prebral za sabo kar je pisal... notri v tem …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.