Kako je nastala Venera

Foto: Žurnal24 Veter na Veneri piha veter s hitrostjo 400 kilometrov na uro, imenujejo pa ga su
V planetologiji se je pojavil nov računski model, ki pojasnjuje nastanek Venere. Slednja naj bi namreč nastala v silovitem trčenju.
Oglej si celoten članek

Četudi je Venera bližnji sosed Zemlje, s katero jo druži tudi enaka velikost, pa se v principu v primerjavi z njo precej razlikuje. Venera nima svoje Lune, nima tektonike, na njej ni vode, pa tudi vrti se popolnoma drugače kot ostalih osem planetov. Zdaj naj bi bile te anomalije Venere pojasnjene.

Veliki pok, ko se pojavi Venera
Britanski znanstvenik Huw Davies je razvil nov model, ki da dokazuje, da je Venera nastala v velikem trku vesoljskih teles. Na prvi pogled ni njegova trditev nič posebnega. Ko je pred 4,5 milijardami let nastalo naše osončje, so bili trki vesoljskih teles nekaj povsem običajnega. Na ta način sta nastala recimo Jupiter in Luna. Niti ni Davies prvi, ki tako pojasnjuje rojstvo Venere, s tem da je njegove predhodne somišljenike begalo, zakaj v trku poleg Venere še ni nastal kakšen Mesec. Kar pa je pri Daviesu omembe vredno, je njegov povsem novi model nastanka Venere.

"V enera je nastala v trku dveh enako velikih teles, pri čemer je bilo vsako od teh veliko za polovico Venere", pravi Davies. Na ta način se da po Daviesu pojasniti, zakaj Venera nima svoje Lune. Materiala za nastanek Meseca enostavno ni bilo. Po istem kopitu pa Davies odstira druge Venerine tančice, recimo Venerino rotacijo, ki je med planeti unikum ali pa njeno formo površja. Če njegova teorija drži, potem bo razkrita tudi uganka Venerine atmosfere, ki vsebuje kar 96 odstotkov ogljikovega dioksida. Kamnina obeh trčenih teles naj bi v času trka v zrak sprostila velike količine ogljikovega dioksida, ta pa je zaradi večje teže izpodrinil kisik. Tudi voda naj bi v trku izpuhtela; kisik se je povezal z atomi železa, lahki vodik pa da je izpuhtel v zrak.

Daviesova teorija se bo hitro znašla na preizkušnji; Rusija, Japonska in ZDA že nasnujejo polet sonde, ki bo raziskovala Venero.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.