Kako oddati davčni obračun za normirance

Foto: Profimedia denar bankovci štetje denarja
Normiranci lahko davčni obračun oddate sami. Potrebujete le dva podatka, v petnajstih minutah lahko privarčujete več kot sto evrov.
Oglej si celoten članek

Tudi samostojni podjetniki, ki se odločijo za plačevanje dohodnine na osnovi normiranih stroškov, po domače normiranci, morajo do konca marca oddati davčni obračun. Obračun pa lahko oddajo tudi že zdaj. 

Računovodski servisi bodo za to storitev zaračunali okoli sto evrov, a oddaja je letos še enostavnejša kot pretekla leta. Potrebujete le seštevek vseh izdanih računov v lanskem letu in podatek, koliko akontacije dohodnine ste plačali lani. Če ste jo plačevali vsak mesec, znesek pomnožite z dvanajst. 

Do letošnjega leta je bilo potrebno za oddajo namestiti poseben program Silvester Fineus, letos pa je obračun mogoče oddati prek eDavkov.

Foto: zurnal24.si Oddaja davčnega obračuna za normirance V meniju na levi strani kliknite na Dokumenti in nato poiščite dokument DDD-DDD, Obračun akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti. Dokument je bolj spodaj. 

Nato se vam pokaže se vam okno, v katerem lahko spremenite datum (če obračuna ne oddajate za celo leto) in kliknete Naprej.

Foto: zurnal24.si Davčni obračun za normirance

Takoj v drugi vrstici pod naslovom in pod datumom, za katero obdobje se oddaja obračun, je treba vnesti podatek, ki smo ga sami najprej spregledali. S klikom na drsnik je treba izbrati Vrsto dokumenta. Možnosti se pojavijo, ko klikneš na drsnik, izberete Original. 

V naslednjem koraku se vam odpre znani obrazec iz upokojenega programa Silvester Fineus. Da davčno osnovo ugotavljate na podlagi normiranih stroškov je že predoznačeno. 

Foto: zurnal24.si Oddaja davčnega obračuna za normirance V rubriki Sistem vodenja poslovnih knjig obvezno označite Evidence, prednastavljeno je okence Dvostavno knjigovodstvo. 

Foto: zurnal24.si Oddaja davčnega obračuna za normirance Sledi najbrž največja revolucija v sistemu oddajanja davčnega obračuna, znesek obračunanih prispevkov za socialno varnost je namreč letos predizpolnjen. Gre za znesek, s katerim so imeli samostojni podjetniki, ki so sami oddajali davčni obračun, največ težav, praktično vsak, ki ga poznam, je za podatek klical svojega davčnega kontrolorja ali kasneje popravljal napako.

Podatek o obračunanih prispevkih bo predizpolnjen za tiste zavezance, ki so imeli v obračunskem obdobju ves čas isti status (popoldanski ali redni s. p.) in imajo oddane vse obrazce o prispevkih, pojasnjujejo na finančni upravi. 

Foto: zurnal24.si Oddaja davčnega obračuna za normirance

V rubriki Podatek o vrsti letnega obračuna označite Redni letni obračun.

Foto: zurnal24.si Oddaja davčnega obračuna za normirance

V Izračunu dohodnine od dohodka od dejavnosti (Normirani) vnesete še seštevek vseh lani izdanih računov v okence Prihodki, ugotovljeni po računovodskih predpisih.

Foto: zurnal24.si Oddaja davčnega obračuna za normirance

V okence številka 25 Obračunana akontacija dohodnine od dohodka iz dejavnosti vnesete še znesek akontacije, ki ste jo plačali med letom. Če ste jo plačali mesečno, mesečni znesek pomnožite z 12. Na finančni upravi sicer obljubljajo, da bo prihodnje leto predizpolnjen tudi znesek plačane akontacije dohodnine. 

Foto: zurnal24.si Oddaja davčnega obračuna za normirance

Če boste morali dohodnino doplačati, boste znesek videli v okencu 26, če vam bo vrnjena, pa v okencu 27. V okencu 30 lahko vidite, koliko akontacije dohodnine boste morali plačevati letos, če boste akontacijo plačevali vsake tri mesece, pa boste znesek videli v okencu 31.  

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 11:53 24. Januar 2019.

    Dajmo raje povedati, da je s.p. normiranec tako naštiman, da v neenakopravni polozaj postavi redno zaposlenega, kar se tice placevanja …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.