Kako zaprositi za odpis dolga?

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Od danes naprej je nekatere občine in podjetja mogoče zaprositi za odpis dolga.
Oglej si celoten članek

Socialno najšibkejši za odpis dolgov, ki so konec lanskega leta zapadli za več kot eno leto, lahko zaprosijo s pomočjo posebnega obrazca za sklenitev dogovora o odpisu dolga. Za vsakega od upnikov, kjer imajo dolg, je potrebno izpolniti svoj obrazec in ga oseno ali po pošti predložiti upniku. 

Če bo podjetje ali občina na opis pristalo, se bosta upnik in dolžnik dogovorila o višini dolga. Kot izpostavljajo na finančnem ministrstvu, pa bo država odpisovala dolgove največ v skupni višini 50 evrov, ki pa ne smejo biti davki ali obvezni prispevki za socialno varstvo.

Kdo lahko zaprosi?  

Za odpis dolga lahko zaprosijo osebe, ki so bili kadar koli v obdobju od 1. januarja do 30. junija prejemniki denarne socialne pomoči, varstvenega dodatka, veteranskega dodatka ali otroškega dodatka iz najnižjih treh dohodkovnih razredov.

Odpisani bodo dolgovi, nastali pred letom 2014. Prosilci pa morajo za odpis zaprositi med 3. avgustom in 31. oktobrom 2015, dogovori za odpis z upniki pa morajo biti sklenjeni do 31. januarja 2016.

Kdo bo odpisoval?

Občine: Ajdovščina, Braslovče, Celje, Črnomelj, Divača, Dobrovnik, Hrastnik, Hrpelje Kozina, Idrija, Ilirska Bistrica, Jesenice, Lenart v Slovenskih Goricah, Ljubljana, Maribor, Medvode, Mislinja, Moravče, Murska Sobota, Nova Gorica, Novo mesto, Ptuj, Radeče, Radovljica, Renče-Vogrsko, Šentilj, Škofljica, Šmarje pri Jelšah, Slovenj Gradec, Šmartno ob Paki, Tišina, Trbovlje, Velenje, Vojnik, Zagorje ob Savi, Žalec.

Elektrika: Elektro Celje, Elektro Celje Energija, Elektro Energija, Elektro Gorenjska, Elektro Gorenjska prodaja, Elektro Ljubljana, Elektro Maribor, Elektro Primorska.

Energetika: E 3, JP Energetika Ljubljana, Energija Plus, Petrol.

Javna podjetja: JP Vodovod–Kanalizacija Ljubljana, Javno podjetje Črnomelj, Komunala Kranj, Komunala Radovljica, Komunala Slovenj Gradec, Komunala Trbovlje, Komunalno podjetje Velenje, Snaga Ljubljana.

Druga podjetja: Dimnikarstvo Dovrtel.

Banke: Gorenjska banka, NLB.

Zavarovalnice: Adriatic Slovenica, Vzajemna, Triglav, Zdravstvena zavarovalnica.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve sicer upa, da se odpisu pridružilo še več podjetji. Osvežen seznam lahko preverite na tej povezavi. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 22:36 3. Avgust 2015.

    Vlada je namenila 1 000 000 eurou za poplačilo dolgol 100 000 ljudem,če jast prav zračunam,je to deset evrou na …

  • 16:36 3. Avgust 2015.

    S karticami bodo reveže žigosal kot Hitler žide, da se bo ja vedelo kam spadaš.

  • 16:01 3. Avgust 2015.

    Za moje pojme niso naredil s tem nič ... do 50 evrov ... ljudje imajo po nekajkrat več dolgov ... …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.