Kakšno nadomestilo bom dobil za čakanje oziroma varstvo otrok

Foto: Profimedia Denar, štetje denarja
Pripravili smo odgovore na ključna vprašanja delavcev, ki so na čakanju na delo ali so doma zaradi varstva otrok oziroma ker ne morejo v službo, ker ni javnega prometa.
Oglej si celoten članek

Je nadomestilo za tiste na čakanju višje od tistega za ljudi, ki ne morejo v službo, ker morajo varovati otroke ali nimajo prevoza?

Ne, nadomestilo je enako, 80 odstotkov plače. Zakon o delovnih razmerjih sicer v primeru čakanja na delo določa 80-odstotno nadomestilo, v primeru odsotnosti z dela zaradi višje sile (epidemija) pa nadomestilo v višini 50 odstotkov, a je protikrizni zakon nadomestili izenačil.

Se nadomestilo obračuna od zadnje plače?

Ne, obračuna se od povprečne plače zadnjih treh mesecev. Če delavec v celotnem obdobju zadnjih treh mesecev ni prejel niti ene mesečne plače, mu pripada nadomestilo plače v višini osnovne plače, določene v pogodbi o zaposlitvi.

Če sem prejšnji mesec dobil tisoč evrov, jih bom torej za čakanje 800?

Ne nujno oziroma skoraj gotovo ne. Ne boste prejeli nadomestila za prevoz in malico ter dodatkov, tako da bo nadomestilo verjetno občutno nižje od izplačila, ki ste ga sicer navajeni dobiti na izplačilni dan.

Koliko manj bom dobil na transakcijski račun?

Zagotovo ne boste dobili malice, ki za 22 dni znese največ 134 evrov (če upoštevamo najvišje davčno priznano nadomestilo) ali slabih 80 (če upoštevam najnižje) ter stroškov prevoza, ki so lahko zelo različni, za mestni prevoz v Ljubljani znaša na primer 37 evrov. Če ne delate, tudi ne boste dobili dodatkov za pogoje dela, na primer nočno ali izmensko delo. 

Zaposlena v javnem sektorju je prejšnji mesec dobila nakazanih 1315 evrov, v primeru čakanja na delo ves mesec bi dobila 982 evrov. Prejšnji mesec je imela namreč še 87 evrov nadomestila za prehrano in 37 evrov prevoza.

Največja razlika bo za vse, ki imajo veliko službenih poti z lastnim vozilom. Zaposleni v zasebnem sektorju je prejšnji mesec dobil nakazanih 1950 evrov, v primeru čakanja pa bo dobil le 1200 evrov. Imel je namreč 128 evrov nadomestila za prehrano in 37 za prevoz ter še za 320 evrov povračil stroškov, vsega tega pa v primeru čakanja ne bo.

Ali drži, da obstaja najnižje možno nadomestilo?

Da, nadomestilo ne sme biti nižje od minimalne plače, ki znaša 940,58 evra. Za vse, ki imajo bruto plačo do 1175 evra tako velja, da bo njihovo nadomestilo 940,58 evra bruto, ker je 700,15 evra neto (brez upoštevanja vzdrževanih družinskih članov in z upoštevanjem dodatne olajšave za nizke dohodke).

Če tabele ne vidite, kliknite na Preberi celoten članek. 

Ali je nadomestilo omejeno navzgor?

Ne, nadomestilo je 80 odstotkov plače ne glede na to, kako visoka je. Bo pa delodajalec od države dobil povrnjeno nadomestilo in prispevke do največ povprečne plače v lanskem letu (1753,84 evra).

Ali me delodajalec med čakanjem na delo lahko pokliče nazaj na delo?

Da, po trenutno veljavni zakonodaji za največ sedem zaporednih dni, a naj bi te omejitve z novim zakonom sprostili, predvidoma tako, da ne bo več pogoja zaporednih dni, morda pa bi tudi povečali njihovo število.

Zakaj niso uvedli istega nadomestila za vse, ki so na čakanju, saj vodja komerciale in čistilka na čakanju delata isto – nič?

Zato, ker je v zakonu o delovnih razmerjih že določena višina nadomestila za takšne primere, pravijo na ministrstvu.

janez.zalaznik@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 6

  • 12:26 10. Marec 2022.

    Res. In da ne govorim o subvencijah za posameznike, ki se ukvarjajo z varstvom naših otrok. Jah, dobijo jih samo …

  • 10:50 14. April 2020.

    ej drzava...ne potrebujem nobenega nadomestila...samo svojo svobodo,ki mi jo zatirate krajsate iz dneva v dan...kaj te je z vami??? ven …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.