Kam na izlet ta konec tedna

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Ne le na največji etnološki festival v Sloveniji, privoščite si kulinarične dobrote in spoznajte očarljivo okolico mesta.
Oglej si celoten članek

Ta konec tedna bo kot vsak drug konec tedna v septembru v Kamniku največji etnološki festival v Sloveniji – Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine.

Središče mesta bo od danes do nedelje v znamenju tradicije, etnologije in zabave, obljubljajo organizatorji.

Tudi zanimive konjske vprege

Za obiskovalce so pripravili razstave, glasbene in kulturne nastope, potrudili so se tudi s ponudbo za najmlajše ter sejmom domače in umetnostne obrti. Največ obiskovalcev sicer pričakujejo v nedeljo ob tradicionalni povorki narodnih noš. Ob 15. uri bo ulice Kamnika zavzelo okoli 2.000 v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg.

Na svoj račun bodo od petka do nedelje prišli ljubitelji narodnozabavne glasbe, v času 47. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine pa si bo moč ogledati tudi tri razstave: v občini “Oblačilna dediščina v upodobitvah Jane Dolenc”, v Galeriji Dika “Prišla je na kant, a je nosila gosposki gvant!”, v galeriji Miha Maleš pa “Z zlato nitjo stkano”.

Foto: Anže Petkovšek Narodne noše v Kamniku

Pastirji, kiti in Kamniška Bistrica

Izlet v Kamnik lahko izkoristite za ogled nekaterih slovenskih biserov, na katere so Kamničani zelo ponosni. Med najbolj znanimi je zagotovo Velika planina s pastirskim naseljem in čudovitim razgledom do Ljubljane in naprej.

Obiščete lahko tudi Preskarjev muzej, ki prikazuje življenje pastirja v 19. stoletju, ki ima svojo zbirko oblek in orodja. Nad pastirskim naseljem je zanimiva kapela Marije Snežne, ki so jo nemški vojaki ob koncu druge svetovne vojne požgali, na pobudo pastirjev pa so jo znova zgradili leta 1988.

Foto: Velika planina Velika planina

Otorci in odrasli so vedno navdušeni nad Arboretumom Volčji Potok, ki sodi med najpomembnejšo vrtno arhitekturno dediščino v Sloveniji in je bil leta 1999 razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Biser slovenske vrtne kulture ima skoraj 5.000 drevesnih in rastlinskih vrst. Otroci se vedno razveselijo velikega otroškega igrišča s trampolinom, tobogani, plezalnimi stenami, drčami in plezali. Družine so vesele tudi posebne razstave dinozavrov in orjaških kitov.

Foto: Gregor Prebil Arboretum Voljčji Potok

Sprehodite se lahko po Dolini Kamniške Bistrice, ki je dobila ime po istoimenski reki, ki je v celotnem toku dolga 33 kilometrov in se izliva v reko Savo. Reka velja za eno najčistejših v Sloveniji, najbolj zanimivi so prvi odseki z vrsto naravnih znamenitosti. V neposredni bližini izvira se nahaja tudi lovska koča kralja Aleksandra, za katero je načrte leta 1933 izdelal mojster arhitekture Jože Plečnik.

Za izlet lahko izberete tudi Stari grad nad Kamnikom. Stari grad oziroma nemško Oberstain, se prvič omenja že daljnega leta 1207, zelo verjetno pa so ga postavili že v 12. stoletju in je tako med najstarejšimi gradovi na vzhodnem Gorenjskem. Zaradi odlične lege Starega gradu in ravno pravšnje višine je bila vidljivost in s tem nadzor srednjeveške trgovske poti, ki je vodila skozi mesto, odlična. Da je bil nadzor prometne poti še temeljitejši, je na skalnati vzpetini tik ob trasi stal še Spodnji grad, ki ga danes imenujemo Mali grad.

Danes je to priljubljena razgledna točka, kjer se ob lepem vremenu lahko uživa v panorami od Polhograjskega hribovja, Julijskih Alp, Karavank, Kamniško-Savinjskih Alp in do Tuhinjske doline. Razgled privablja še zlasti pohodnike in družine, saj vzpon ni težak in traja le pol ure. Na vrhu vas pričakuje tudi gostinska ponudba Grajske terase.

Foto: TIC Kamnik Stari grad

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.