Kam namestiti guantanamovce?

Foto: Žurnal24 Odločitev o sprejemu pripornikov bi menda lahko sprejeli šele po sprejemu zakona
Izročitev. Pripornikov iz zapora v Ameriki pri nas menda ne bi poslali v zapor.
Oglej si celoten članek

Slovenija bi pripornike iz ameriškega zapora Guantanamo lahko sprejela, če bo le družba zato izrazila zadostno pripravljenost, meni penolog z inštituta za kriminologijo Dragan Petrovec. "Eden ali dva nekdanja pripornika res še ne bi pomenila finančnega zloma. Ne nazadnje smo tudi ob zadnji vojni na Balkanu sprejeli veliko beguncev, in tudi če bi se ta trenutek v sosednjih državah zgodila neka nacionalna katastrofa, bi jih zagotovo sprejeli več tisoč," pravi Petrovec.

Na pravosodnem ministrstvu so prepričani, da bi ti ljudje pri nas lahko bivali le kot svobodni, saj ni podlage za njihovo namestitev v katerega od zaporov pri nas. "Dejansko in formalno so nedolžni. Nihče proti njim do zdaj še ni sprožil kazenskega postopka v ZDA. Zato bi bila velika napaka, če bi jih pri nas obravnavali kako drugače," dodaja penolog.

Z notranjega ministrstva do zaključka redakcije niso odgovorili na vprašanje, ali bi kogarkoli od njih lahko namestili v azilni dom v Ljubljani, kjer sicer lahko bivajo 203 ljudje. "Domnevam, da je to ena od možnih rešitev za njihovo bivanje," ocenjuje Petrovec.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.