Kam ni pametno iti na dopust

Foto: Profimedia Hrvaška plaža
Čeprav bomo dobili turistične bone, marsikdo razmišlja tudi o dopustu ali obisku sorodnikov v tujini.
Oglej si celoten članek

Od četrtka lahko državljani Slovenije brez omejitev potujemo v vse štiri sosednje države, zadnja je meje odprla Avstrija, meje je odprla tudi Srbija. Od 15. junija dalje bo vstop brez omejitev mogoč tudi v Grčijo, Belgijo, na Češko in Nizozemsko.

A to, da nekam smemo, še ne pomeni, da je tja tudi pametno iti. Na ministrstvu za zunanje zadeve zdaj izrecno odsvetujejo le še potovanja v države, kjer je vprašljiva varnost, kjer so na primer naravne nesreče ali politična nesoglasja, potovanja v tiste države, kjer je epidemiološka slika slaba in za katere še ni izoblikovano stališče NIJZ, pa odsvetujejo. A katere so te države?

Čeprav je vladni govorec Jelko Kacin večkrat omenil, da NIJZ spremlja epidemiološke razmere v drugih državah ter da imajo seznam 14 držav, kjer je epidemija pod nadzorom in s katerimi bi lahko sprostili potovanja, nam seznama teh držav niso posredovali. Na ministrstvu za zunanje zadeve pravijo, da tak seznam ne obstaja. "Gre za predvidevanja, katere države bi lahko skladno z dogovori in na podlagi dobre epidemiološke slike zopet odprle meje," pravijo. "Pred potovanjem vsekakor priporočamo, da se o prehajanju mej državljani obrnejo na pristojni resor, Ministrstvo za notranje zadeve, ter si na spletni strani našega ministrstva preberejo nasvete in opozorila, ki veljajo za posamezno državo," svetujejo. Podatke o razmerah v bližnjih državah smo zato poiskali sami. 

Hrvaška: tveganje je majhno

Na Hrvaškem so v četrtek po več zaporednih dneh brez nove okužbe potrdili nov primer, in sicer na območju Koprivničko-križevačke županije. Hrvaška se sicer lahko pohvali z eno boljših epidemioloških slik. Za državljane desetih držav (Slovenija, Madžarska, Avstrija, Češka, Slovaška, Estonija, latvija, Litva, Poljska, Nemčija) omogoča vstop brez omejitev. Vzpostavili so spletno stran, prek katere se državljani omenjenih držav lahko prijavijo in s tem izognejo čakanju na meji. Test za covid-19 za vstop na Hrvaško ni potreben. 

Največ okužb od pojava virusa so na Hrvaškem zabeležili na območju Splitsko-dalmatinske županije, nekaj več kot 500 primerov, in Zagreba, nekaj več kot 450 primerov. V preostalih županijah so imeli manj kot 150 primerov, a pri vseh teh primerih ne gre več za aktivne okužbe. 

Italija: kakor kje, a sosednja dežela je varna

V Italiji, ki je bila ena najbolj prizadetih držav, imajo še nekaj lokalnih žarišč, ne gre pa za primere nenadzorovanega širjenja virusa. Število novih potrjenih okužb v zadnjem obdobju pada. Razmere v nam najbližji italijanski pokrajini so spodbudne. Na območju Furlanije Julijske krajine so zabeležili nekaj več kot 3200 okužb od izbruha, na območju Gorice nekaj več kot 200. V zadnjem obdobju beležijo nizko število okužb. V sosednji Furlaniji z 1,2 milijoni prebivalcev je bilo tako v zadnjih sedmih dneh potrjenih 17 okužb, v bližnji regiji Veneto s skoraj pet milijoni ljudi pa 43. V priljubljeni Toskani (3,7 milijona prebivalcev) je bilo v zadnjih sedmih dneh potrjenih 36 primerov, na Sardiniji le dva, na Siciliji pa deset. Za primerjavo, v najhuje prizadeti Lombardiji (10 milijonov prebivalcev) je bilo v zadnjih sedmih dneh potrjenih 1343 novih okužb. 

Foto: Luka Pongrac Toskana

Da so razmere v Furlaniji in Venetu dobre je pred današnjim obiskom italijanskega zunanjega ministra v Sloveniji včeraj dejal tudi Kacin in namignil, da bi morda lahko odprli meje vsaj za prebivalce teh dveh regij. Italijani imajo namreč v potnem listu, tako je povedal Kacin, zapisano tudi regijo, v kateri prebivajo. Italijani lahko v Slovenijo trenutno vstopijo, če imajo potrjeno turistično rezervacijo, sicer pa ne, saj Italija še ni na seznamu varnih držav. 

Srbija: odprte meje a precej novih primerov

Slovenski državljani lahko brez omejitev potujejo tudi v Srbijo, a v Srbiji (7 milijonov prebivalcev) so v zadnjih sedmih dneh odkrili kar 313 novih primerov, kar je povprečno 45 na dan. Za primerjavo, to je toliko, kot bi jih pri nas odkrili 13 na dan. Mimogrede, na spletni strani našega ministrstva za zunanje zadeve je še informacija, da tuji državljani v Srbijo ne smejo, čeprav je bila odločitev spremenjena že 22. maja. Ker se razmere hitro spreminjajo, velja pogoje za vstop preveriti pri državi, v katero smo namenjeni. 

V Bosno smejo za zdaj le državljani in izjeme

Veliko Slovencev ima sorodnike v Bosni, ki je 28. maja odprla meje za sosednje države (Hrvaško, Črno Goro in Srbijo), za Slovenijo pa še ne. To morajo imeti v mislih tudi vsi, ki si želijo na primer v Dubrovnik, saj je treba po cesti prečkati bosansko ozemlje. 

Lahko pa vstopijo v Bosno dvojni državljani, otroci ne glede na državljanstvo, če so njihovi starši oziroma skrbniki državljani Bosne in Hercegovine, tujci, ki so poročeni z bosanskim državljanom ter tujci, ki se vračajo domov in so le v tranzitu.

V federaciji so v zadnjih sedmih dneh potrdili 28 novih primerov, v Republiki Srbski pa je bil test pozitiven pri 85 osebah.

V Makedoniji nov izbruh, 80 ur policijske ure, meje še tesno zaprte

Poseben primer je Severna Makedonija, kjer so zaradi novega rekordnega števila novih okužb znova uvedli policijsko uro, včeraj pa je bil dela prost dan. Policijska ura je danes in v nedeljo od 16. ure do 5. ure zjutraj, veljala pa je tudi včeraj. V Skopju, Kumanovu, Tetovu in še devetih drugih mestih pa bo policijska ura veljala od četrtka zvečer pa vse do 5. ure zjutraj v ponedeljek, torej skupno 80 ur.

Foto: Shutterstock Zakintos Makedonija ima zaprte vse meje, v državo lahko vstopijo le državljani, ki pa morajo v karanteno.

Največje število novih potrjenih okužb je bilo doslej 107 sredi aprila, so jih v zadnjih dveh dneh potrdili 120 oziroma 180. Makedonija ima sicer podobno število prebivalcev kot Slovenija.

Grčija vsa letališča odpira 1. julija

Med državami, v katere bomo Slovenci lahko vstopali brez omejitev, je tudi Grčija. Grčija se je odločila odpiranje države izpeljati v več etapah, ki se bodo odvile v obdobju dveh mesecev. Pomemben datum predstavlja 15. junij, ko bodo v državo priletela prva letala iz tujine na letališči v Atenah in v Solunu. Od prvega julija dalje pa bodo odprta vsa letališča v državi. Ob prihodu turistov v državo bodo izvajali naključna testiranja.

Novo število dnevnih primerov smo najhitreje našli tako, da smo v iskalnik vtipkali covid-19, ime države in wiki ter tako prišli na posebno spletno stran wikipedie.  Mejne režime preverite na spletnih straneh ministrstva za zunanje zadeve, ministrstva za notranje zadeve ali policije države, ki vas zanima, precej uporabne in zelo ažurne pa so tudi spletne strani ameriških ambasad. 

V Grčiji so od druge polovice maja dalje beležili manjše število novih okužb. Drugega in četrtega junija se je število potrjenih primerov nekoliko zvišalo, in sicer za 19 in 15 novih potrjenih okužb, skupaj jih je bilo v zadnjih sedmih dneh 50 (Grkov je slabih 11 milijonov). V Grčiji je bilo skoraj dve tretjini okužb v regiji okrog Aten, na Kreti jih je bil vse skupaj 21, na jonskih otokih 14, na egejskih otokih pa 22.

Na Nizozemskem in Češkem smo dobrodošli, a previdno

Nizozemska je Slovenijo uvrstila na seznam 12 varnih držav, za katere bo omilila potovalne nasvete. Namesto oranžne stopnje (odsvetovana vsa nenujna potovanja) bo tako za Slovenijo od 15. junija dalje veljala rumena stopnja (potovanja so dovoljena, vendar je potrebno upoštevati vse obstoječe rizike). Na Nizozemskem (17 milijonov prebivalcev) sicer še vedno beležijo več kot 100 novih primerov okužb dnevno.

Med državami, ki nam odpirajo vrata, je tudi Češka. Na Češkem so od pojava virusa zabeležili več kot 9400 primerov okužb. V prvih dneh junija so vsak dan potrdili več deset novih primerov.

Španija zaprta do 15. junija

Španija tujcem še ne dovoli vstopa v državo, ukrep velja do 15. junija. So pa v zadnjih sedmih dneh potrdili 2177 novih okužb, od tega skoraj dve tretjini v Madridu in Kataloniji, na Kanarskih otokih le 27, na Balearih pa 20. 

dezurni@zurnal24.si

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 8

  • 06:06 7. Junij 2020.

    Doma zapravimo tiste fičnike za dopust, kdor jih ima. Ostali,ki lahko le sanjajo dopust pa že ponujajo bone v zameno …

  • 01:17 7. Junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == Hosset.Com

  • 19:56 6. Junij 2020.

    Če si Slovenc, prav gotovo nimaš sorodnikov v bivši jugovini!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.