Kamor se pelješ, tak si

Foto: Žurnal24 Na nobenem izmed ministrstev niso prevzeli odgovornosti za reševanje problematik
Urbana. LPP nezakonito zbira podatke o lokaciji potnikov.
Oglej si celoten članek
Množično zbiranje

Lokacija. Pogodbeni obdelovalec je za LPP obdeloval osebne podatke za dobrih 84 tisoč uporabnikov neprenosljive urbane. Sporni so tisti o času vstopa na avtobus, vstopni postaji in številki avtobusne linije, na katero je potnik vstopil.

"Podatke o migracijah potnikov (samo o času vstopa na avtobus in liniji) zbiramo za analize potovalnih navad potnikov in v želji po izboljšanju kakovosti mestnega potniškega prometa," je dejala vršilka dolžnosti direktorice Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) Zdenka Grozde.

Informacijska pooblaščenka je namreč z odločbo v torek LPP naložila, da mora v 15 dneh nehati zbirati podatke o času in kraju vstopa ter liniji potnikov, saj za to nima pravne podlage in jih torej zbira nezakonito.

"V istem roku mora z vseh svojih nosilcev zbrisati vse že zbrane lokacijske podatke, ki se nanašajo na uporabo neprenosljivih terminskih vozovnic," je pojasnil Blaž Pavšič iz urada informacijske pooblaščenke. LPP je podatke zbiral za vse uporabnike imenske, torej zelene urbane vse od 15. aprila lani, ko se je začela testna uporaba kartice. Pooblaščenko je že prosil za odlog. Grozdetova je pojasnila, da so sicer od oktobra do danes že korigirali sistem zbiranja podatkov.

Dodala je, da LPP ne zbira podatkov poimensko niti jih ne obdelujejo kot osebo, ki potuje, temveč kot neimenskega uporabnika potniškega prometa. Razložila je, da take podatke zbirajo vsi prevozniki v mestnem in medkrajevnem potniškem prometu v Sloveniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.