Kampanja se začne 6. maja

Foto: Žurnal24 (Foto: Živa Zakšek)
Začenjajo se roki za izvedbo obeh referendumov. Referendumska kampanja se bo začela 6. maja, volilni molk pa bo nastopil 3. junija ob polnoči.
Oglej si celoten članek

Z današnjim dnem začenjajo teči roki za izvedbo treh referendumov, ki so razpisani za 5. junij. Uradna referendumska kampanja se bo začela 6. maja.

Pokojninski referendum je zahtevalo več kot 40.000 volivk in volivcev, pobudnica za začetek postopkov za razpis pa je bila Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Referenduma o zakonu o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno pa zahtevajo poslanci opozicijskih SDS in SNS.

Vsi, ki nameravajo pred referendumi nagovarjati volivce, se lahko kot organizatorji referendumske kampanje prijavijo Državni volilni komisiji do 11. maja. Hkrati morajo najkasneje do tega dne odpreti tudi posebne transakcijske račune, na katerih bodo zbirali sredstva za financiranje kampanje.

Organizatorji kampanje so lahko predlagatelji referendumov ali drugi subjekti, ki so zainteresirani za referendumski izid. V skladu s februarja sprejeto novelo zakona o volilni in referendumski kampanji bo v kampanji lahko sodelovala tudi vlada, za kar je upravičena do proračunskih sredstev. V kampanji pred nedavnim referendumom o zakonu o malem delu je že sodelovala.

Javna propaganda v zvezi z referendumi se bo morala končati 3. junija opolnoči, ko se bo začel volilni molk pred referendumskim dnem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.