Kanglerju vzeli naslov diplomiranec

Foto: mediaspeed
Foto: mediaspeed
Nekdanjemu županu Francu Kanglerju so odvzeli naslov diplomirani ekonomist zaradi ugotovitve, da njegova zaključna naloga v pomembnem delu ni rezultat njegovega samostojnega strokovnega dela, so sporočili z DOBE.
Oglej si celoten članek

"Senat DOBA Fakultete za uporabne poslovne in družbene študije Maribor je na včerajšnji popoldanski seji soglasno sprejel sklep, da se Francu Kanglerju odvzame strokovni naslov diplomirani ekonomist (VS) zaradi ugotovitve, da njegova zaključna naloga v pomembnem delu ni rezultat njegovega samostojnega strokovnega dela. Fakulteta bo v uradnem listu nemudoma preklicala veljavnost aprila 2008 izdane diplomske listine," so sporočili z DOBE.

Kot so zapisali, so za pregled uporabili računalniški program za odkrivanje plagiatov SafeAssign, ki ga fakulteta sistematično uporablja za vse pisne izdelke študentov od študijskega leta 2008/09, za mnenje in pregled pa so zaprosili tudi članico mariborske univerze, fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI). Tehnični pregled sicer ni potrdil suma kršitve, zato je bil izveden še ročni pregled zaključne strokovne naloge. Imenovali so tudi posebno komisijo, ki je pridobila mnenja vseh vpletenih in argumente nato predstavila na seji senata.

Komisija senata fakultete je ugotovila, ''da je navedeno zaključno strokovno nalogo nekdanji študent izdelal tako, da je pretežni del besedila prepisal iz del drugih avtorjev, česar ni citiral z uveljavljenimi načeli citiranja, in celotno delo prikazal kot svoje lastno, kar nalogi jemlje značaj veljavnega zaključnega strokovnega dela. To dejstvo pa predstavlja kršitev, za katero je študent odgovoren skladno z drugim odstavkom 28. člena pravilnika o diplomiranju v visokošolskem strokovnem programu.''

Komisija je prav tako ugotovila, da ''zaključna strokovna naloga ni rezultat študentovega samostojnega strokovnega dela'' in tako ni v skladu z 2. členom omenjenega pravilnika. Odgovornost za pripravo zaključne strokovne naloge ima v skladu s pravilnikom in navodili za pripravo zaključne strokovne naloge avtor, ki ob oddaji naloge podpiše tudi izjavo o avtorstvu. Senat je soglasno sprejel ugotovitve in stališča komisije ter v skladu s 85. členom statuta fakultete sprejel sklep, s katerim se navedenemu diplomantu odvzame na tak način pridobljen strokovni naslov. Odvzem pridobljenega strokovnega naslova učinkuje z dnem vročitve odločbe, to je z današnjim dnem.

Podvomili anonimneži

Franc Kangler je na mariborski zasebni šoli DOBA diplomiral leta 2008.  O verodostojnosti njegove diplome pa je podvomila skupina anonimnežev. Pred nekaj več kot enim mesecem je Dnevnik poročal, da naj bi Kangler v celoti po principu kopiraj - prilepi prepisal iz strokovnih člankov, ki so bili objavljeni v reviji za lokalno samoupravo Lex localis.

Kangler navedbe zanikal

Kangler je navedbe, da naj bi bila njegova diplomska naloga prepisana, zanikal. Dejal je, da so citati določenih avtorjev v diplomskem delu ustrezno označeni, in dodal, da gre za "specifično diplomsko nalogo, ki je neposredno vezana na zakonske in podzakonske akte ter člene, ki so omenjeni in citirani". Po njegovih besedah so ustrezno označeni vsi povzetki oziroma sprotne opombe, ki tudi navajajo avtorje vsebin in citatov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 17

  • 00:14 31. Januar 2013.

    in policaj , kar je pa isto !

  • 00:12 31. Januar 2013.

    Ne more US razsojati o diplomi, niti se na njega ne more pritožiti. Če je pameten kakor očitno ni , …

  • 00:08 31. Januar 2013.

    Več je vredna srednja tehnična , katerekoli smeri , kot diploma na vseh levih faxih z študijem ob delu !

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.