Karnerjeva v ZDA

Foto: Bundeskriminalamt
Foto: Bundeskriminalamt
Izročitev. Ameriški tožilci bodo v kratkem v Avstriji zaslišali zakonca Karner, ki jima želijo soditi.
Oglej si celoten članek

Že drugo sodišče v Avstriji je odločilo, da lahko Slovenca Mihaela in Alenko Karner izročijo Združenim državam Amerike (ZDA).

Pritožba ni možna

“Ker je sodišče do zdaj že dvakrat ugodilo zahtevi ZDA po izročitvi, bo moralo o tej zahtevi odločati še ministrstvo za pravosodje v Avstriji. Zoper to sodno odločitev pritožbe ni; ministrstvo odloča po uradni dolžnosti,” pojasnjuje zagovornik Karnerjevih Roland Grilc.

Karnerjeva sta bila konec lanskega leta prijeta v svoji luksuzni vili v Bad Kleinkirch-
heimu, v ZDA pa jima želijo soditi zaradi domnevno nezakonite prodaje prepovedanih poživil prek spleta. Grozi jima 40 let zapora.

Njuno izročitev ZDA je sicer sredi januarja, ko sta bila Karnerjeva prvič zaslišana, že odobril preiskovalni sodnik iz Celovca. Višji sodniki v Gradcu, kamor sta se zakonca iz Ljubljane pritožila, pa so kolegu iz Celovca včeraj dopoldne le pritrdili.

Čakala bi raje v vili

Na višjem sodišču imata Karnerjeva sicer še eno pritožbo, in sicer zaradi pripora, v katerem sta vse od aretacije. Na dokončno odločitev o izročitvi bi namreč raje čakala v hišnem priporu.

Bivala bi v svoji vili, po potrebi tudi z elektronsko zapestnico,” pravi Grilc, ki pričakuje, da bo sodišče pritožbo obravnavalo v 
naslednjih dneh.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 14:04 6. Marec 2012.

    Kjerkoli v evropski uniji naj se jima sodi...<br />Kakšna amerika neki... <br />Kaj nam bo sedaj Amerika nadzorni policaj/paznik in …

  • 13:31 6. Marec 2012.

    Mnja, smolo imata da sta bila aretirana v Avstriji. Tuja država jih lahko izroči drugi državi, lastna pa ne.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.