Katastrofa, letošnjega pridelka praktično ne bo

Foto: Bralec Oroševanje, Evrosadov sadovnjak
Zaradi nizkih jutranjih temperatur, ki so se v posameznih delih Vipavske doline davi spustile celo do -6 stopinj Celzija, je pozebla večina letošnjega pridelka breskev, kakijev, aktinidije in delno tudi marelic. Po prvih ugotovitvah so huje prizadeti tudi sadovnjaki v Posavju.
Oglej si celoten članek

Za oceno letine češenj bo potrebno še nekoliko počakati, ker je večina cvetov še v popkih, odprti cvetovi pa so ožgani zaradi mraza. V kmetijski svetovalni službi v Ajdovščini pa se bojijo, da je pozeba škodo naredila tudi v vinogradih.

Kmetijski svetovalec kmetijsko svetovalne službe Ajdovščina Rajko Črv je za STA povedal, da so zaradi nizkih temperatur pozeble vse sadne vrste, ki so v tem času cvetele ali brstele. Točen obseg škode po pozebi bo viden v prihodnjih dneh, ko se bodo temperature nekoliko dvignile in se bo vegetacija nadaljevala.

Podatki na Agro-meteorološkem portalu Slovenije kažejo, da je bilo ponoči v Vipavski dolini zelo mrzlo za april. Meteorološka postaja v Potočah je tako zabeležila okoli -4 stopinje Celzija vse od polnoči naprej, med 5. in 6. uro zjutraj pa se je temperatura spustila še niže, celo do -6,6 stopinje Celzija. Na Slapu je bila izmerjena temperatura sicer nekoliko višja, kljub temu se je spustila vse do -4,8 stopinje Celzija.

O pozebi in trenutnih razmerah je kmetijska svetovalna služba že obvestila vodstva prizadetih občanih, njihovo ukrepanje pa bo znano po znanem obsegu škode.

V Goriških Brdih tokrat ni bilo hujše pozebe, ta je svoje naredila že v preteklem tednu, ko so v nižjih legah pomrznili kakiji, breskve in jagode.

Po neuradnih podatkih posavskih sadjarjev so nizke jutranje temperature zadnjih dni, ki so se ponekod spustile tudi do -8 stopinj Celzija, huje prizadele tamkajšnje sadovnjake, tako nasade koščičarjev kot drugega sadnega drevja. Škodo, ki se bo v glavnini pokazala prihodnje dni, sicer še ocenjujejo, prve grobe ocene s terena pa bodo znane v začetku prihodnjega tedna.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • dd
    09:46 3. April 2020.

    Nesposobni slovenski kmeti!!! V tujini, ob takšnih primerih, v sadovnjakih kurijo s posebnimi posodami. Pri nas pa ne, ker čakajo …

  • 09:24 3. April 2020.

    Zanimivo... prav vsako leto jamrajo, da pozeba vse vzame, da ne bo nič pridelka, pa vsako leto je potem vsega …

  • 04:12 3. April 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.